Data: 2000-12-12 10:03:54
Temat: Re: Olej lniany
Od: "Gandalf" <G...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jerzy" <0...@m...pl> wrote in message
news:913287$d2v$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Użytkownik Gandalf <G...@v...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3...@n...vogel.pl...
> > "agnieszka" <r...@a...net> wrote in message
> > news:3a33ceff$1@news.astercity.net...
> [...]
> > Ja używam do wszystkich surówek na zimno. Jest bardzo cenny
> > dla zdrowia, ze względu na wysoką zawartość kwasów Omega 3
> > (takie tłuszczowe "witaminy").
> Malutkie uzupełnienie, jeśli pozwolisz:
Ależ proszę :-)
> 1. Oleje rybie, zwane także kwasami tłuszczowymi omega-3, zawierają dwa
[...]
> naszym menu, przynajmniej dwa razy w tygodniu.
W teori w pełni zgoda. W praktyce, nie przy takim zanieczyszczeniu
środowiska jak obecnie. Te ryby mogą kumulować metale ciężkie i
chlorowcopochodne w stężeniu miliony razy wyższym, niż otaczająca
je woda. Poszukaj hasła: choroba minamata - to tylko przykład, bo w
sieci można na ten temat znaleźdź mnóstwo danych.
> 2. Orzechy włoskie zawierają także dużą ilość kwasu linolowego i kwasów
> tłuszczowych omega-3, które uważane są za niezwykle istotne w naszej
> przemianie materii i które obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Za torebkę dowolnych orzechów, (panowie, nie czytać dalej!!!) można
mnie mieć ;-)))
Orzechy zawierają mniej kwasów omega 3, a więcej omega 6, skądinąd
też wartościowych, choć częściej występujących.
Żeby pogodzić jedne z drugimi, proponuję do surówek pokropionych
olejem lnianym dodać nieco startych na tarce, albo drobno pokruszonych
orzechów. Mniam :-)
> 3. Kwas linolenowy, kwas tłuszczowy omega-3, > >podobny<< do tych
> występujących w mięsie i oleju rybim, znajduje się także w oleju sojowym i
> kanola, nasionach lnu i portulaki.
I w ogóreczniku lekarskim, wiesiołku...
Pozdrawiam,
Gandalf (AB)
|