Data: 2015-03-24 23:35:51
Temat: Re: Oliwa z oliwek w przepisie na ciasto na pizze
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 24 Mar 2015 23:26:06 +0100, iwanos napisał(a):
> W dniu 2015-03-22 o 17:00, Pszemol pisze:
>> Czy ktoś się orientuje jaką rolę pełni oliwa z oliwek w cieście na pizzę?
>>
>> Każą dolać 1 łyżeczkę od herbaty do ciasta zrobionego z 500g mąki.
>>
>> Jest tego tak mało, że chyba nie daje się tej oliwy dla smaku, prawda?
>> Może pełni jakąś rolę "techniczną" w czasie wyrabiania czy też wpływać
>> ma na konsystencję ciasta?
>>
>> Jak ktoś się orientuje to proszę mnie oświecić abym wiedział jakie
>> efekty da dodatek mniej czy więcej tej oliwy bez konieczności
>> eksperymentowania po ciemku :-)
>
> po upieczeniu czuć potem od ciasta stęchlizną ... nie polecam
A wiesz, też mam takie wrażenie. Przypomniałeś mi, dlaczego przestałam
używać oliwy, tylko stosuję ew. olej (rzepakowy zresztą) do ciasta.
--
Ikselka
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie.
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
|