Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.o
net.pl!newsgate.pl
From: g...@a...net (Gosia Jurczyszyn)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Omlet - pytanie
Date: 25 Oct 2002 13:04:33 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 35
Message-ID: <B9DED8DC.3A8%goniaj@astagor.net>
References: <041a01c27bb9$94e3abb0$c692573e@home68z1dftw81>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="US-ASCII"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1035543873 29037 192.168.240.245 (25 Oct 2002 11:04:33 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Oct 2002 11:04:33 GMT
X-Received: from [213.76.97.184] ([213.76.97.184]) by astagor.net ([150.254.68.71])
with SMTP (MDaemon.PRO.v6.0.7.R) for <p...@n...pl>; Fri,
25 Oct 2002 12:57:36 +0200
X-Received: from [213.76.97.184] ([213.76.97.184]) by astagor.net ([150.254.68.71])
with SMTP (MDaemon.PRO.v6.0.7.R) for <p...@n...pl>; Fri,
25 Oct 2002 12:57:36 +0200
X-Received: from [213.76.97.184] ([213.76.97.184]) by astagor.net ([150.254.68.71])
with SMTP (MDaemon.PRO.v6.0.7.R) for <p...@n...pl>; Fri,
25 Oct 2002 12:57:36 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:131590
Ukryj nagłówki
> A ja to robie inaczej, czyli nigdy nie przyszlo mi do glowy, by taki omlet
> obracac na druga strone;
----------
No wlasnie, przed chwila az wykonalam doswiadczenie kulinarne, na takim
omlecie jak opisuje Basia, bo tez lubie takie puuuchaaate:))) Ubilam piane
ze szczypta na sztywno, polaczylam z reszta ubitego jaja, ziolka tam juz
byly, groszek czekal w pogotowiu...
Wylalam rzecz na patelnie, popotrzachalam (ja nie podwazam, a delikatnie nim
potrzacham, a raczej tak suwam energicznie patelnia w tyl i przod...), rzecz
piknie wyrosla, przyszedl czas na doswiadczenie. Odwrocic to mi sie go nawet
udalo, za pomoca lopatek drewnianych sztuk dwie - ale puchatosc oczywiscie
natychmiast sklesla:( Co bylo do udowodnienia, amen.
Nie rozumiem jednak, po co odwracac? Przeciez to na wierzchu nie jest
surowe! Podczas podwazania dookola lopatka/potrzachania surowe splywa na
dno. A na wierzchu powinien byc nawet lekko wilgotny:)))
Proporcjonow nie bedzie, bo Basia mnie wyreczyla:) Dodam tylko, ze zawsze
mam w pogotowiu piekarnik lekko cieply - kiedy robie na dwie sztuki albo
wiecej, to omlecik siup - na talerz, w folie aluminiowa i do piekarnika,
niech czeka. Wtedy doczekuje ciepluni:)))
Ale to wtedy, kiedy robie bezpienne, czyli omletuje rozbeltane w calosci
jajo. Taki spieniony lubi wtedy jednak klapnac i caly pogrzeb na nic, jak
mawial Franz Fisher...
A smaki... Przedziwne, bo ja traktuje omlety ostatnio troche jak
odpadkownie:)) Nawet z wedzona ryba mi sie trafil, calkiem dobre wyszlo. Ze
szpinakiem i czosneczkiem, z ziemniakami w plasterkach, z groszkiem, papryka
i szczypiorkiem, z samym groszkiem moczonym w maselkach ziolowych roznych,
na przyklad mietowym, z truskawami, w lecie na slodko...
Dobrze, ze juz zjadlam:))))
pozdrawiam
Gosia
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|