Data: 2004-06-16 08:00:31
Temat: Re: Onion rings - jak ?
Od: "Rafał Wylociński" <w...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam.
Użytkownik "MarcinS" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:canqk6$osm$1@mamut1.aster.pl...
> Witam,
> chciałbym przyrzadzic cos co sie nazywa onion rings - restauracja The
> Mexican w Warszawie.
> Na pewno jest to cebula w panierce smarzona w głębokim tłuszczu -
> pyszne. Czy ktoś wie jak tą pnierkę zrobić ?
Ja to nazywam cebula w cieście. Nie jadłem w żadnej knajpie,
wyeksperymentowałem sam 15 lat temu.
Ciasto jak na naleśniki 1 szkl. wody 1 szkl. mleka 2 jaja i mąka do
uzyskania konsystencji takiej aby ciasto nie spływało z talarków, doprawione
na ostro i słono (jak spróbujesz to musi być trochę za ostre i trochę za
słone). Cebula pokrojona w plastry grubości 3-5 mm. Plastry porozdzielać tak
aby uzyskać krążki. Krążki moczyć w cieście i na głębszy olej. Smażyć na
złoto z każdej strony.
Świetne do piwa lub jako przegryzka zamiast chipsów. Zdarzyło mi się także
podać w daniu głównym zamiast ziemniaków.
Możesz poeksperymentować i dodać ziaren sezamu lub słonecznika.
Smacznego.
--
___________________________________________
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafał
|