« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2022-05-28 13:59:15
Temat: Re: Ostrzenie nożasobota, 28 maja 2022 o 11:23:25 UTC+2 trybun napisał(a):
> W dniu 28.05.2022 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
> > piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
> >> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
> >>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
> >>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
> >>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
> >>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
> >>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
> >>>>
> >>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
> >>> + trochę zręczności w palcach :)
> >>>
> >> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
> > Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
> No fakt.. Muszę kupić skórzany pas i spróbować. Pamiętam jeszcze że
> brzytwę szło podostrzyć na tzw marmurku. Tylko czy coś takiego jeszcze
> jest dostępne, no i gdzie tego szukać? U mnie zasadniczo reszta noży to
> zwykle barachło, ale nad TYM z wiadomości warto by popracować.
Skórzany pas jest tylko do polerowania. Osełki widziałem do gradacji 5000. W nożu kat
musi być w miarę precyzyjnie zrobiony. Czy jakaś trudność umysłową sprawia ci
wpisanie w google przyrząd do ostrzenia noży? Albo colkolwiek związane z ostrzeniem
noży i wybranie z grafiki czy filmów cos dla siebie pasującego? Ewentualnie po
wybraniu dać tutaj linka i spytać czy ktoś używa itp.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2022-05-29 03:04:23
Temat: Re: Ostrzenie nożaOn 2022-05-28, trybun <M...@j...cb> wrote:
> W dniu 28.05.2022 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
>> piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
>>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>>
>>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>>>> + trochę zręczności w palcach :)
>>>>
>>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
>> Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
>
> No fakt.. Muszę kupić skórzany pas i spróbować. Pamiętam jeszcze że
> brzytwę szło podostrzyć na tzw marmurku. Tylko czy coś takiego jeszcze
> jest dostępne, no i gdzie tego szukać? U mnie zasadniczo reszta noży to
> zwykle barachło, ale nad TYM z wiadomości warto by popracować.
No to może spróbuj papier ścierny odpowiedniej granulacji? Papier ścierny to
nie tylko granulacja typu piasek, a też bardzo subtelna, dająca prawie
lustrzane wykończenie. Coś P800 i powyżej mogłoby się pewnie nadać.
Przekierowuję na pl.sci.inzynieria, tam Ci powinni konkretniej doradzić,
może też w kwestii skóry i marmurku.
--
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2022-05-29 08:00:25
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 2022-05-28 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
> piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>>
>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>
>>>
>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>>> + trochę zręczności w palcach :)
>>>
>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
> Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
przypomniało mi się . Ten zabieg to wecowanie
https://www.golarze.pl/index.php?topic=183.0
pozdr
Stefan
--
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2022-05-30 09:30:32
Temat: Re: Ostrzenie nożaOn Fri, 27 May 2022 17:53:49 +0200, trybun wrote:
> W dniu 26.05.2022 o 12:24, Stefan pisze:
>> W dniu 2022-05-24 o 14:14, trybun pisze:
>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>
>> nóż dobrej klasy wymaga dobrego szlifierza.
>> pozdr
> A dobry szlifierz potrzebuje dobrego sprzętu.. Te elektryczne ostrzałki
> czasem oferowane w Lidlu nadadzą się do czegoś?
Takie malutkie silvercrest?
Prawie do niczego.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2022-05-30 12:01:00
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 28.05.2022 o 13:59, Zenek Kapelinder pisze:
> sobota, 28 maja 2022 o 11:23:25 UTC+2 trybun napisał(a):
>> W dniu 28.05.2022 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
>>> piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
>>>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>>>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>>>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>>>
>>>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>>>>> + trochę zręczności w palcach :)
>>>>>
>>>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
>>> Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
>> No fakt.. Muszę kupić skórzany pas i spróbować. Pamiętam jeszcze że
>> brzytwę szło podostrzyć na tzw marmurku. Tylko czy coś takiego jeszcze
>> jest dostępne, no i gdzie tego szukać? U mnie zasadniczo reszta noży to
>> zwykle barachło, ale nad TYM z wiadomości warto by popracować.
> Skórzany pas jest tylko do polerowania. Osełki widziałem do gradacji 5000. W nożu
kat musi być w miarę precyzyjnie zrobiony. Czy jakaś trudność umysłową sprawia ci
wpisanie w google przyrząd do ostrzenia noży? Albo colkolwiek związane z ostrzeniem
noży i wybranie z grafiki czy filmów cos dla siebie pasującego? Ewentualnie po
wybraniu dać tutaj linka i spytać czy ktoś używa itp.
I dostaję całą masę informacji blogerskoreklamowych że ten czy tamten
się nadaje a ten drugi znowu najlepszy. Na pewno nie tedy droga gdy
chcesz kupić coś naprawdę użytecznego.
Nie znam się za bardzo na gradacjach, wiem tylko że jakakolwiek
ostrzałka zostawiające widoczne rysy nie naostrzy tego noża.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2022-05-30 12:01:34
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 30.05.2022 o 09:30, J.F pisze:
> On Fri, 27 May 2022 17:53:49 +0200, trybun wrote:
>> W dniu 26.05.2022 o 12:24, Stefan pisze:
>>> W dniu 2022-05-24 o 14:14, trybun pisze:
>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>
>>> nóż dobrej klasy wymaga dobrego szlifierza.
>>> pozdr
>> A dobry szlifierz potrzebuje dobrego sprzętu.. Te elektryczne ostrzałki
>> czasem oferowane w Lidlu nadadzą się do czegoś?
> Takie malutkie silvercrest?
>
> Prawie do niczego.
>
> J.
>
>
Nie było to aż tak malutkie, ale chodzi o wyrób tej właśnie firmy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2022-05-30 12:05:20
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 29.05.2022 o 03:04, Marcin Debowski pisze:
> On 2022-05-28, trybun <M...@j...cb> wrote:
>> W dniu 28.05.2022 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
>>> piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
>>>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>>>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>>>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>>>
>>>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>>>>> + trochę zręczności w palcach :)
>>>>>
>>>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
>>> Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
>> No fakt.. Muszę kupić skórzany pas i spróbować. Pamiętam jeszcze że
>> brzytwę szło podostrzyć na tzw marmurku. Tylko czy coś takiego jeszcze
>> jest dostępne, no i gdzie tego szukać? U mnie zasadniczo reszta noży to
>> zwykle barachło, ale nad TYM z wiadomości warto by popracować.
> No to może spróbuj papier ścierny odpowiedniej granulacji? Papier ścierny to
> nie tylko granulacja typu piasek, a też bardzo subtelna, dająca prawie
> lustrzane wykończenie. Coś P800 i powyżej mogłoby się pewnie nadać.
>
> Przekierowuję na pl.sci.inzynieria, tam Ci powinni konkretniej doradzić,
> może też w kwestii skóry i marmurku.
>
Super, o coś takiego właśnie mi chodzi. Papier P800?
Niestety, używany serwer newsów chyba nie obsługuje tej grupy bo nie
widzę jej na liście dodania do czytnika.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2022-05-30 14:12:13
Temat: Re: Ostrzenie nożaOn 2022-05-30, trybun <M...@j...cb> wrote:
> W dniu 29.05.2022 o 03:04, Marcin Debowski pisze:
>> On 2022-05-28, trybun <M...@j...cb> wrote:
>>> W dniu 28.05.2022 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
>>>> piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
>>>>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>>>>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>>>>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>>>>
>>>>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>>>>>> + trochę zręczności w palcach :)
>>>>>>
>>>>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
>>>> Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
>>> No fakt.. Muszę kupić skórzany pas i spróbować. Pamiętam jeszcze że
>>> brzytwę szło podostrzyć na tzw marmurku. Tylko czy coś takiego jeszcze
>>> jest dostępne, no i gdzie tego szukać? U mnie zasadniczo reszta noży to
>>> zwykle barachło, ale nad TYM z wiadomości warto by popracować.
>> No to może spróbuj papier ścierny odpowiedniej granulacji? Papier ścierny to
>> nie tylko granulacja typu piasek, a też bardzo subtelna, dająca prawie
>> lustrzane wykończenie. Coś P800 i powyżej mogłoby się pewnie nadać.
>>
>> Przekierowuję na pl.sci.inzynieria, tam Ci powinni konkretniej doradzić,
>> może też w kwestii skóry i marmurku.
>>
>
> Super, o coś takiego właśnie mi chodzi. Papier P800?
>
> Niestety, używany serwer newsów chyba nie obsługuje tej grupy bo nie
> widzę jej na liście dodania do czytnika.
Musisz mieć obsługę, bo widzę Twój post na pl.sci.inzynieria.
P800 to jest taki wciąż dość szorstki papier, będziesz raczej widział rysy.
Zerknij np. tutaj:
https://allegro.pl/oferta/papier-scierny-wodny-wodoo
dporny-p800-klingspor-9069655541?fromVariant=9069644
207
Kup np. P800, P1200, P2500, P5000 i P7000. Majatku nie kosztują. Sam
uzywam takiego typowego do noży, co wygląda jak pilnik i jest de facto
pilnikiem. Mnie zadowala, ale ja chyba nie jestem tu jakoś wybredny.
--
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2022-05-31 06:45:11
Temat: Re: Ostrzenie nożaOn 5/27/22 5:54 PM, trybun wrote:
> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>
>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>
>>
>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>> + trochę zręczności w palcach :)
>>
>
> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
>
Nie zaglądałem tu z powodu zmiany systemu, ale już odpowiadam: Tarcza
polerska to tarcza zszyta z wielu warstw materiału (bawełna?) o średnicy
20-50 cm zakłądana na wał szlifierki lub innego sporego silnika.
Przed polerowaniem naciera się ją właśnie pastą polerską (na obrotach) i
dalej już prosto. Używa się jak zwykłej ostrzałki tarczowej. Dla noża
proponuję podłożyć płasko kawałek metalowej płytki wystającej poza
krawędź ostrza po to, zeby nie zaokrąglić samej krawędzi ostrza.
Trochę to enigmatycznie brzmi, ale w rzeczywistości jest proste:)
Sądzę, że takie ostzenie nie ma sobie równych.
Uwaga, zielona (chromowa) pasta polerska pomimo, że nie zostawia rys,
całkiem sprawnie zbiera materiał i trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć :)
--
Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2022-05-31 18:28:28
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 30.05.2022 o 14:12, Marcin Debowski pisze:
> On 2022-05-30, trybun <M...@j...cb> wrote:
>> W dniu 29.05.2022 o 03:04, Marcin Debowski pisze:
>>> On 2022-05-28, trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>> W dniu 28.05.2022 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
>>>>> piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
>>>>>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>>>>>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>>>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>>>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>>>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>>>>>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>>>>>
>>>>>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>>>>>>> + trochę zręczności w palcach :)
>>>>>>>
>>>>>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
>>>>> Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
>>>> No fakt.. Muszę kupić skórzany pas i spróbować. Pamiętam jeszcze że
>>>> brzytwę szło podostrzyć na tzw marmurku. Tylko czy coś takiego jeszcze
>>>> jest dostępne, no i gdzie tego szukać? U mnie zasadniczo reszta noży to
>>>> zwykle barachło, ale nad TYM z wiadomości warto by popracować.
>>> No to może spróbuj papier ścierny odpowiedniej granulacji? Papier ścierny to
>>> nie tylko granulacja typu piasek, a też bardzo subtelna, dająca prawie
>>> lustrzane wykończenie. Coś P800 i powyżej mogłoby się pewnie nadać.
>>>
>>> Przekierowuję na pl.sci.inzynieria, tam Ci powinni konkretniej doradzić,
>>> może też w kwestii skóry i marmurku.
>>>
>> Super, o coś takiego właśnie mi chodzi. Papier P800?
>>
>> Niestety, używany serwer newsów chyba nie obsługuje tej grupy bo nie
>> widzę jej na liście dodania do czytnika.
> Musisz mieć obsługę, bo widzę Twój post na pl.sci.inzynieria.
>
> P800 to jest taki wciąż dość szorstki papier, będziesz raczej widział rysy.
>
> Zerknij np. tutaj:
> https://allegro.pl/oferta/papier-scierny-wodny-wodoo
dporny-p800-klingspor-9069655541?fromVariant=9069644
207
>
> Kup np. P800, P1200, P2500, P5000 i P7000. Majatku nie kosztują. Sam
> uzywam takiego typowego do noży, co wygląda jak pilnik i jest de facto
> pilnikiem. Mnie zadowala, ale ja chyba nie jestem tu jakoś wybredny.
>
Ale jest to wiadomość wysłana pośrednio z p.r kuchnia. Ale poszukam
jeszcze raz tej grupy.
Spróbuję, dzięki. Po wypróbowaniu dam znać na grupę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |