Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.samoylyk.n
et!aioe.org!wQCBI40gIOMGR7SdMwYOsA.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: trybun <M...@j...cb>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ostrzenie noża
Date: Mon, 30 May 2022 12:01:00 +0200
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <t724kr$bb3$1@gioia.aioe.org>
References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
<t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
<a...@g...com>
<t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org>
<7...@g...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="11619";
posting-host="wQCBI40gIOMGR7SdMwYOsA.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
Thunderbird/91.9.1
Content-Language: pl
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383559
Ukryj nagłówki
W dniu 28.05.2022 o 13:59, Zenek Kapelinder pisze:
> sobota, 28 maja 2022 o 11:23:25 UTC+2 trybun napisał(a):
>> W dniu 28.05.2022 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
>>> piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
>>>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>>>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>>>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>>>
>>>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>>>>> + trochę zręczności w palcach :)
>>>>>
>>>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
>>> Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
>> No fakt.. Muszę kupić skórzany pas i spróbować. Pamiętam jeszcze że
>> brzytwę szło podostrzyć na tzw marmurku. Tylko czy coś takiego jeszcze
>> jest dostępne, no i gdzie tego szukać? U mnie zasadniczo reszta noży to
>> zwykle barachło, ale nad TYM z wiadomości warto by popracować.
> Skórzany pas jest tylko do polerowania. Osełki widziałem do gradacji 5000. W nożu
kat musi być w miarę precyzyjnie zrobiony. Czy jakaś trudność umysłową sprawia ci
wpisanie w google przyrząd do ostrzenia noży? Albo colkolwiek związane z ostrzeniem
noży i wybranie z grafiki czy filmów cos dla siebie pasującego? Ewentualnie po
wybraniu dać tutaj linka i spytać czy ktoś używa itp.
I dostaję całą masę informacji blogerskoreklamowych że ten czy tamten
się nadaje a ten drugi znowu najlepszy. Na pewno nie tedy droga gdy
chcesz kupić coś naprawdę użytecznego.
Nie znam się za bardzo na gradacjach, wiem tylko że jakakolwiek
ostrzałka zostawiające widoczne rysy nie naostrzy tego noża.
|