Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.POSTED!not-for
-mail
From: Mario <c...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Oszukane i te warte zainteresowania (mimo niskiej ceny) produkty
Date: Mon, 19 Sep 2011 17:52:59 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 35
Message-ID: <j57ogq$ioq$1@news.onet.pl>
References: <j57dkl$as7$1@inews.gazeta.pl> <j57nhc$e2s$4@news.onet.pl>
<9...@m...uni-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: 115-245.echostar.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1316447578 19226 213.156.115.245 (19 Sep 2011 15:52:58 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 19 Sep 2011 15:52:58 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.22) Gecko/20110902
Lightning/1.0b2 Thunderbird/3.1.14
In-Reply-To: <9...@m...uni-berlin.de>
X-Antivirus: avast! (VPS 110919-0, 2011-09-19), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:338058
Ukryj nagłówki
W dniu 2011-09-19 17:42, Waldemar Krzok pisze:
> Am 19.09.2011 17:36, schrieb Mario:
>>
>>>
>>> Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - chodzi o tą w smukłej butelce, z
>>> beżową zakrętką (bo z tego co pamiętam dostępnych jest kilka rodzajów),
>>> włoska. Cena około 12 zł. za pół litra. Najlepsza jaką do tej pory
>>> używałem
>>
>> Tak gwoli ścisłości, ona nie jest włoska a tylko butelkowana we
>> Włoszech. :-)
>
> Zależy, co jest na niej napisane. Jak jest napisane, że produkt włoski,
> to MUSI on być z włoskich produktów i we Włoszech robiony. Właśnie
> Włochy mają takie zastrzeżenie w prawie UE na wszystkie swoje produkty.
> Polska niestety nie. Polska kiełbasa może być produkowana we Włoszech,
> ale włoska w Polsce nie.
>
> Waldek
>
>
Oczywiście, że zależy :-).
Często też Włosi na butelkach zamiast ,,wyprodukowano we Włoszech" piszą
,,Confezionato In Italia" (,,opakowano" albo ,,zabutelkowano we Włoszech").
Może to być oliwa pochodząca z Maroka, Tunezji, Turcji, a ostatnio coraz
częściej z Hiszpanii, która płynie na olbrzymich zbiornikowcach do
portów Genui, Imperii czy Bari, gdzie znajdują się wielkie ośrodki
produkcji i butelkowania oliwy z oliwek. Importowany olej zostaje
uszlachetniony, rozcieńczony, wymieszany z innym i czasami podany
rafinacji. I butelkowany z napisem "Confezionato In Italia".
pozdrawiam
mario
|