Data: 2002-11-13 20:18:11
Temat: Re: [P] Chlebek i buleczki bylo: Re: Automat do pieczenia chleba ? ma ktos?
Od: "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "syso" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:aquacr$dt$1@news2.tpi.pl...
> Użytkownik "Halszka " <h...@N...gazeta.pl> napisał
w wiadomości
> news:aqh19p$bb$1@news.gazeta.pl...
> Prosty zakwas
> W duzym sloiku wymieszac dokladnie 2 szklanki cieplej
wody, 50 gr swiezych
> drozdzy, 1 lyzke cukru, 1 szklanke maki. Przykryc gaza,
albo sciereczka i
> zostawic w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu
pomieszac, zeby nie
> kipialo, jak drozdze beda rosly. Po 6-8 godzinach powinno
sie uspokoic.
> Zamieszac dobrze i odstawic na 2-3 dni w temperaturze
pokojowej
W tym zakwasie może być zbyt duże namnożenie drożdży. Zakwas
musi zawierać bakterie mlekowe i to o rząd wielkości więcej
niż drożdży. 2-3 dni wydaje mi się także za długo. Przy
posiewach żuru tak, ale przy namnażaniu na zakwas powinna
wystarczyć doba w temperaturze 30 oC (temperatura pokojowa
to za zimno).
Dlatego upieram się prz żurku z piekarni jako starterze
zakwasu
pozdrawiam
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
|