Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!bti.pl!o
rion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: PIWO !!!!!
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <1efqcl9.na4bi0cge2uiN%wlos@tele.com.pl>
Supersedes: <1efqa1o.bs1fiu2ksr2iN%wlos@tele.com.pl>
References: <F71h5.65344$pD2.1375567@news.tpnet.pl> <399e79a7$1@news.vogel.pl>
<s...@p...adm.onet.pl>
<1efpc96.1fvjkskzqjzgN%wlos@tele.com.pl>
<s...@p...adm.onet.pl>
<8nqmd6$tl3$1@rymunda.torun.pdi.net>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Organization: Telezynski i Syn
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 149 days)
Lines: 36
Date: Mon, 21 Aug 2000 18:01:20 GMT
NNTP-Posting-Host: 213.76.109.114
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 966880880 213.76.109.114 (Mon, 21 Aug 2000 20:01:20 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 21 Aug 2000 20:01:20 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32673
Ukryj nagłówki
Janusz M. Kamiński <j...@w...pdi.net> wrote:
> > Nie wiem, czy to takie dziwne, ale mam 23 lata, jestem Polakiem, ale
> > nigdy jeszcze nie jadlem golonki... i nie zamierzam.
> >
> > A Wy? :)
>
> Hehe ;)
> Ja Ci powiem szczerze - najlepsza (i w sumie jedyna golonke, czyli taka,
> ktora moglem zjesc) jadlem w Niemczech w Munchen Halle na targach CeBit, no
> i pozniej jeszcze jedna - na Octoberfest. Ale jedna i druga byla golonka z
> grilla co mniej wiecej oznacza, ze caly tluszcz byl z niej wytopiony. Ja
> wiem, ze zaraz odezwa sie glosy, ze to profanacja golonki, ktora w polskim
> mniemaniu ma byc tlusta, ale coz... - innej raczej jesc nie bede. A do
> kolejnego CeBit jeszcze troche czasu jest (no, chyba, ze znow zawitam na
> Octoberfest ;)
Podzielam twoj entuzjazm dla bawarskiej pieczonej golonki, ale nie
wierm, co mozna miec przeciwko slicznej, rozowej, peklowanej i gotowanej
golonce polskiej
Czy myslisz, ze podczas gotowania tluszcz sie nie wytapia? A nadto do
golonki po bawarsku uzywa sie jeszcze podvzas pieczenia ok. 15 g. smalcu
na 1 golonke.
Podejrzewam, ze tluszcz z tych golonek w Monachium nie byl wytopiony,
tylko golonki pochodzily z miesnych swin, a nie miesno-tluszczowych,
hodowanych zwykle w Polsce.
Zreszta wbrew pozorom, golonka nie jest, w porownaniu do innych czesci
tuszy wieprzowej, takim tlustym kawalkiem, jak sie niektorym wydaje. To
co wielu bierza za tluszcz, to jest rozrosnieta tkanka laczna.
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl
|