Data: 2007-02-08 13:26:32
Temat: Re: PRZYSMAK KOZACKI
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"beton" <r...@r...neostrada.pl> wrote in message
news:eqeuf6$qem$1@atlantis.news.tpi.pl...
>A z byczego penisa nic nie znalazles?
http://przewodnik.onet.pl/1146,1629,spin.html
Orientalna kuchnia żydowska
Orientalne dania dotarły do Izraela za pośrednictwem Żydów z krajów
arabskich. Szczególny wpływ na kuchnię wywarli przybysze z Jemenu. Oprócz
sałatek, falafelu i szałarmy, restauracje orientalne specjalizują się w
daniach z mięsa pieczonego na ogniu, w postaci szaszłyków (kawałki) oraz
kebabów (mięso mielone). Potrawy przyrządza się najczęściej z jagnięciny,
wołowiny i kurczaków. Kuchnia orientalna słynie z podrobów: jąder indyka,
wymienia krowy, śledziony i serca - wszystko to smakuje o wiele... >
http://www.islandia.org.pl/kuchnia.html
Smakołykiem dla Islandczyka jest łeb barani. Rozdziela się go na dwie
części, marynuje albo gotuje. Z owcy nic się nie wyrzuca, prawie wszystko
jest wykorzystywane, nawet oczy. Delikatesem są wędzone jądra baranie, zwane
sursadir hrutspungar. Rzadką specjalnością jest kiełbasa sporządzona z
drobno pokrojonych i odpowiednio przyprawionych jąder. Mięso, tłuszcz i krew
zaszyte w owczym żołądku to statur. Serce, wątroba i płuca owcy tak samo
zapakowane w owczy żołądek i ugotowane to blódmór - podobno bardzo pyszne.
|