Data: 2000-08-24 14:04:52
Temat: Re: Paella prosto z Hiszapnii czyli RYŻOTTO VARIANT KUR OWY -
Od: "BB" <b...@a...warszawa.mtl.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Justyna Rudowska napisał(a) w wiadomości:
<000801c00cf5$c9a61700$8b8d808b@zakupy>...
>Nawiązując do tematu ryżowego polecam wszystkim RYŻOTTO - to taki twór
>kulinarny przez wielkie "TFU".
>A tak na prawdę to pyszna potrawa, którą można w miarę szybko przygotować i
>powinna smakować każdemu.
>
>SKŁADNIKI:
>włoski gruboziarnisty ryż do ryżotto RISO GALLO - opakowanie z kogutem
>PIERSI kurczacze (1 sztuka na łeb)
>PAPRYKA świeża kolorowa (1 sztuka na łeb)
>GROSZEK zielony pucha raz
>czosnek, pieprz
>
>JAK TO SIĘ ROBI?
>Na PATELNI PIERWOTNEJ (teflon, średnica 28cm) rozgrzewamy trochę oliwy -
>trochę tzn. plama o średnicy około 10-13 cm. Na rozgrzaną oliwę wsypujemy
>surowy ryż (lepiej nie używać ryżu drobno czy długoziarnistego bo się
>przypala), tak, aby dokładnie przykrył całe dno patelni. Chwilę go
"smażymy"
>na średnim ogniu często mieszając, tak, aby każde ziarenko "ociekało"
oliwą.
>Wtedy zmniejszamy płomień i zalewamy ryż rozrobioną w 1 szklance gorącej
H2O
>kostkę KNORRRA (najlepiej wywar warzywny) i uzupełniamy przegotowaną ciepłą
>wodą lekko nad poziom ryżu.
I do tego moemtu wszystko pieknie :))) Tylkojak przygotowuje w ten sposbo
kostke rosolowa to potem nie moge tego zjesc bo jest za slone - moze pomozie
jak to obejsc lub moze powiedzice ktore z kostek sa najmniej slone
Co do reszty danie wyglada przepysznie :)))
BB
|