Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pajda chleba..:P
Date: Tue, 9 May 2006 14:05:20 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <e3q0lo$rc8$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e3n9i7$9mt$1@inews.gazeta.pl><4...@n...home.net.pl>
<e3phut$80p$1@inews.gazeta.pl> <e3pin1$l9l$1@atlantis.news.tpi.pl>
<1...@j...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: abbp60.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1147176441 28040 83.6.205.60 (9 May 2006 12:07:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 9 May 2006 12:07:21 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0619-0, 2006-05-08), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268382
Ukryj nagłówki
"aga" <j...@c...pl> wrote in message
news:1147171495.289785.57000@j73g2000cwa.googlegroup
s.com...
Zajmuje sie zawodowo w tematyce pieczywa. Z zadowoleniem przyjmuje, ze
pieczywo tradycyjnie wypieczone i tradycyjnie podane ma swoich
zwolennikow.
Niestety to co kiedys bylo norma dzisiaj stalo sie jedynie
przysmakiem.Pieczywo produkowane metoda wielofazowa na zakwasie do 1989
roku bylo
przyjetym w produkcji normatywem. Dzisiaj nawet trudno o ciastowego,
ktory
umialby robic zakwas i znal sie na tradycyjnym wypieku.
Unowoczesniony sprzet piekarniczy wymusil receptury, niezbedne do calej
towarzyszacej maszynom elektroniki a piekarzy zwolnil z myslenia i
umiejetnosci.
Wyroslo cale pokolenie konsumentow, ktorzy na co dzien nie znaja smaku
prawdziwego
polskiego pieczywa. Polepszacze , cala ta ekonomizacja produkcji i
niezdrowa
konkurencja zdeprecjonowala produkt i branze. Dla wiadomosci informuje,
ze
receptury pieczywa i obowiazujace normatywy powstale w poprzednim
systemie opieraly
sie na tradycyjnych przedwojennych recepturach. W malych
rzemieslniczych piekarniach,
ktorych nie stac bylo na "nowoczesnosc", przetrwala produkcja
tradycyjna. Chwala im za to.
Pozdrawiam aga
Ja sobie upiekłem w automacie przed południem chleb: 30dag razowej żytniej,
50 dag pszennej, woda, margaryna, cztery łyżeczki soli, cztery łyżeczki
cukru, dwie łyzki majeranku, 1/3 paczki polskich drożdży, jeszcze ciepły, a
już ukroiłem piętkę i zjadłem ze smakiem, skórka gruba, chrupiaca...
Pychotka!
Yo beso Tu mano, senora.
|