Data: 2006-05-09 10:44:55
Temat: Re: Pajda chleba..:P
Od: "aga" <j...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista napisał(a):
> "Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
> news:e3phut$80p$1@inews.gazeta.pl...
>
> Konstatacja - ostentacja
Zajmuje sie zawodowo w tematyce pieczywa. Z zadowoleniem przyjmuje, ze
pieczywo tradycyjnie wypieczone i tradycyjnie podane ma swoich
zwolennikow.
Niestety to co kiedys bylo norma dzisiaj stalo sie jedynie
przysmakiem.Pieczywo produkowane metoda wielofazowa na zakwasie do 1989
roku bylo
przyjetym w produkcji normatywem. Dzisiaj nawet trudno o ciastowego,
ktory
umialby robic zakwas i znal sie na tradycyjnym wypieku.
Unowoczesniony sprzet piekarniczy wymusil receptury, niezbedne do calej
towarzyszacej maszynom elektroniki a piekarzy zwolnil z myslenia i
umiejetnosci.
Wyroslo cale pokolenie konsumentow, ktorzy na co dzien nie znaja smaku
prawdziwego
polskiego pieczywa. Polepszacze , cala ta ekonomizacja produkcji i
niezdrowa
konkurencja zdeprecjonowala produkt i branze. Dla wiadomosci informuje,
ze
receptury pieczywa i obowiazujace normatywy powstale w poprzednim
systemie opieraly
sie na tradycyjnych przedwojennych recepturach. W malych
rzemieslniczych piekarniach,
ktorych nie stac bylo na "nowoczesnosc", przetrwala produkcja
tradycyjna. Chwala im za to.
Pozdrawiam aga
|