Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!not-for
-mail
From: "Quefear" <q...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Paluszki krabowe - co z tego?
Date: Wed, 13 Mar 2002 23:59:41 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 38
Sender: q...@p...onet.pl@py49.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <a6ol35$58m$1@news.onet.pl>
References: <a6ofe4$2rlg$1@pingwin.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: py49.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1016059813 5398 217.99.8.49 (13 Mar 2002 22:50:13 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Mar 2002 22:50:13 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:100063
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Magdalena W." <z...@a...net> napisał w wiadomości
news:a6ofe4$2rlg$1@pingwin.acn.pl...
> No wlasnie, jak w temacie. Ostatnio pozarlismy paczke tylko z cytryna,
pelna
> rozpusta :) Co mozna jednak zrobic aby bylo dobre, smak paluszkow byl
> wyrazny a zeby sie tym troche bardziej najesc? Jakas salatka czy cus?
Polecam tartę:
ciasto:
mąka + masło
zasada jest taka, że masła połowę tego co mąki
np.: pół kilo mąki na ćwierć kostki masła i to powinno na tortownicę
wystarczyć.
Ja czasami dodaję do tego jedno jajko, ale ciasto jest wtedy trochę
twardsze.
trzeba to porządnie wyrobić na jednolitą masę i wstawić na półgodzinki do
lodówki.
następnie wygniatamy w tortownicy tak żeby zostawić dość wysoki brzeg i
podpiekamy dość krótko (warto wcześniej ponakłówać widelcem coby bąble się
nie porobiły - chociaż na ogół i tak się robią:))
po wyjęciu układamy pokrojone w cienkie plasterki paluszki krabowe,
posypujemy (obficie!!) natką z pietruszki. i zalewamy śmietaną (jakieś
ćwierć litra) wymieszaną z jajkiem (dla lepszego efektu z białka można
wcześniej ubić pianę)
posolić, popieprzyć i koniecznie czerwona sproszkowana słodka papryka.
dokładnie wymieszaną maziugą zalać i znów do piekarnika.
Masa powinna podrosnąć i się zrumienić.
podawać z cytryną (można położyć na wierch kilka plasterków, albo dać
każdemu do garści coby sobie sam pokropił)
smacznego
pozdrawiam
Quef
|