Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinte
rnet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Papryka- jak j? zakonserwować, by nadawała się do lecza?
Date: Wed, 10 Sep 2003 16:07:35 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <bjnafh$b3p$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <biv23o$pg1$1@atlantis.news.tpi.pl>
<1...@n...onet.pl> <b...@s...re>
<bj9aac$p51$1@atlantis.news.tpi.pl> <b...@s...re>
<bjhaou$pfi$1@nemesis.news.tpi.pl> <b...@s...re>
NNTP-Posting-Host: ph131.torun.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1063202098 11385 217.97.59.131 (10 Sep 2003 13:54:58
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 10 Sep 2003 13:54:58 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:172936
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "Sabinka" <s...@w...pl> napisal w wiadomosci
news:bjnfd0.3vvld6p.1@sa.re...
> On Mon, 8 Sep 2003 09:34:35 +0200, "Anna Ladorucka"
> <a...@p...onet.pl> wrote:
>
> >Ja wiem tylko tyle, ze podczas rozmrazania nastepuje gwaltowny rozwoj
> >bakterii, dlatego rozmrozone produkty nalezy spozyc raczej szybko po
> >rozmrozeniu a przed ponownym zamrozeniem konieczna jest obrobka cieplna
dla
> >zabicia tych bakterii.
>
> Znaczy ze bakterie i tak siedza w jedzeniu ale jak sie rozmraza robi
> sie ich za duzo?
Tak :). Nie chce sie tu po dyletancku wymadrzac, ale sa rozne bakterie i
maja rozna szkodliwosc. Moze lepiej niech sie wypowie ktos, kto sie na tym
zna. Ja jestem biologiem niepraktykujacym, a w dodatku biochemikiem :).
> Ciekawe jak to sie ma do lodow :( Szczegolnie takich ze sklepu, w
> ktorym nie wiadomo ile razy prad siadal i jak dlugo lody pakowali do
> lodowki itd. :(
Do lodow ma sie to jak najbardziej. Latwo mozna sie nimi struc, przynajmniej
takimi z automatu. Te w pudelkach po rozmrozeniu i ponownym zamrozeniu
zmieniaja konsystencje i raczej nie nadaja sie do jedzenia, robia sie
"twarde", tzn. nie sa juz puszyste, wiec mozna to stwierdzic od razu. Lepiej
takich podejrzanych lodow nie jesc. Mysle, ze producent i dystrybutorzy
raczej uwazaja na to, by lody sie nie zepsuly, przynajmniej mam taka
nadzieje.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.prv.pl - Sprawdz, co lubisz czytac!
|