From: "T.A.P." <a...@a...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <7...@4...com>
<N...@r...com.pl>
Subject: Re: Parapetówa
Date: Mon, 28 May 2001 19:40:15 +0200
Lines: 31
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: wa.atol.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: wa.atol.com.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 991071609 wa.atol.com.pl (28 May 2001 19:40:09 +0200)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:52747
Ukryj nagłówki
A może cóś takiego zrobisz? Ja to zrobiłam teraz w sobotę z 2,5 kg
skrzydełek na 12 osób, ale tego w cholerę zostało. Może na 25 osób wystarczy
4 kg skrzydełek?
SKRZYDEŁKA INACZEJ
marka Walczuka:
"Ja bym podal skrzydelka po kanadyjsku. Pychaaaa.
gotujesz rosol z 2 kg skrzydelek i korpusu kurczaczego (ja ugotowałam tylko
skrzydełka).
skrzydelka na nierozpadajaco: wyciagasz je, kroisz na trzy czesci,
panierujesz i smazysz kazda czesc nastepnie wkladasz na ciasno do
brytfanny.sos robisz w nast sposob: 1500-1800 ml wody, 2 puszki koncentratu
pomidorowego, glowka posiekanego na drobno czosnku, lyzeczka do herbaty lub
nieci mniej(wg. uznania) chili, sol i pieprz do smaku (dałam 1 łyżeczkę
cukru i inne zioła jak bazylia, oregano, zioła do sałatek, zioła
prowansalskie, słodką paprykę ok. 2 łyżeczek). Mieszasz to wszystko,
wlewasz do patelni po smazeniu skrzydelek, doprowadzasz do wrzenia i
zalewasz skrzydelka w brytfannie. Najlepiej zrobic to w przeddzień wizyty
gości, bo nasiakaja tym sosem idealnie i jedzac wkladasz do ust cale, a
wyciagasz same kostki. Smacznego
Marek"
Ja to zrobiłam rzeczywiście w przed dzień przyjęcia, a jak mieli przyjść
goście to podgrzałam w piekarniku na termoobiegu. Do tego podałam chleb
razowy i biały oraz sałatkę z kapusty pekińskiej, pomidorów, zielonego
ogórka, koperku, natki, kukurydzy, groszku, czosnku, sera pleśniowego,
przypraw i winegretu.
Życzę powodzenia i miłem imprezki
Teresa Podolak
|