Data: 2001-05-28 13:52:18
Temat: Re: Odp: Parapetówa
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
to ja jeszcze mam taka - dobrze, zeby sie przegryzla...
swieze ziola - bazylia, majeranek i pietruszka. Zmasakrowac (np w
mozdzierzu), posiekac na bardzo drobno. I teka anpwu duzo, bo to
ma byc taki smaczek i aromat a nie obezwladniajaca zielen!
Dobrz tez zmaizdzyc np kminek, z jedno ziarnko czarnego pieprzu,
czarnuszka jest tez bardzo dobra. Zawinac te nasiona w kawalek
folii do owijania jedzenia (na rolce - nie wiem, jak to sie w
Polsce nazaywa, tu - cling film), podwojnie zlozonej. Wziac walek
do ciasta albo inne tepe narzedzie zbrodni (moze byc mlot do
miesa) i przywalic temu pakunkowi zdrowo pare razu (uwazaj NA
CZYM to robisz... ja na desce do krojenia. Jedna, nieco
wyschnieta pekla...ale to i tak byla sklejana rzecz z dwoch
czesci).
Wziac teraz jakis gladki serek (zeby w nim nie pywala serwatka).
Wrzucic zielen i te zmiazgotane nasiona, dosypac papryki,
posolic, odstawic.
Masakra przypraw ma na celu to, zeby ludziom miedzy zeby nie
wchodzil kminek albo inna rzecz. Swiezo pobite dodaje smaku.
Bardzo dobre z krakersami, albo krakersami serowymi domowej
roboty...
Krysia
>Pasty na parapetówe u Klientki Rzeczoznawcy
>
>1.OSTRA -
> 25 dag twarogu utrzec z majonezem( 3lyzki), sola, bialym i cayenne pieprzem oraz z
tabasco( wg. gustu).
>Dodac sparzone i odsaczone 5dag rodzynek , posiekane orzechy (10dag wloskich) i
posiekane po pól straka papryki( czerwona, zólta, zielona)
>
>2.ROSYJSKA-
> 4-5 zabki czosnku posiekane utrzec z sola i pieprzem.Potem utrzec maslo(lyzka)i
stopniowo dodawac ucierajac twaróg( 20dag) i czosnek. Przygotowana paste wymieszac z
orzechami ( 3 lyzki posiekane i wloskie) Schlodzic i podac posypane czyms zielonym.
>
>3 Z FETY i orzechów
>15dag fety zmiksowac z 10dag twarogu, z jogurtem (2 lyzki gestego), sokiem z cytryny
(lyzka) i orzechami(3 lyzki posiekanych) Schlodzic, dodac koperek i szczypior i
doprawic sola.
>
>4.Z SARDYNKAMI
>4 jaja twarde i z porozdzielanym bialym od zóltka . puszka sardynek w oleju, cebulka
posiekana, szczypior, papryka zólta i czerwona ( po pól) posiekane, Ryby razem z
olejem rozgniesc i utrzec z zóltkiem , 3 lyzkami majonezu, sola i pieprzem.Dodac
posiekane bialka, cebulke, zielone i papryki. Wymieszac.Schlodzic
>
>5. Z MAKRELA WEDZONA
>50 dag makreli obrac i podzielic na kawalki .Uwaga zezlocic na rozgrzanym
masle(lyzka) . W rondelku wymieszac ocet( cwierc szklanki winnego) ze szczypta
cukru, musztarda(lyzka) , kolendra (pól lyzeczki zmielonej), sokiem z cytryny(2
lyzki i pól) .Doprowadzic do wrzenia i wlozyc rybe i dusic 10 minut na pykajacym i
pod przykryciem. Zostawic w wywarze do wystygniecia a potem zimna rybe zmiksowac z
pieprzem i sola ( dolewajac jakby co wywaru troche) Schlodzic. KONTROWERSYJNY
PRZEPIS
>
>6 Z TUNCZYKA
>tunczyk z oleju ( puszka) rozetrzec z sokiem z cytryny( lyzka) , lyzka majonezu i
jablkiem slodkim startym na malych oczkach . Dodac sól i pieprz. Sparzyc lyzeczke
rodzynek, 3 morele suszone i 3 sliwki suszone . Potem posiekac skropic pól lyzeczka
koniaku i dokladnie wymieszac z tunczykiem. Schlodzic
>
>7. Z Gotowanego Kurczaka
>4 luzeczki bulki tartej zalac na pól godziny pól szklanka smietanki. Kurczaka
ugotowanego ( 25dag) pokroic na kawalki. Po pól godzinie zmiksowac bulke namoczona,
mieso, sól, pieprz, sok z polówki cytryny i lyzke oliwy. Wymieszac z 5dag
posiekanych migdalów i orzechów wloskich. Na koniec dodac majonezu ( wg. uznania
ilosc)
>
>8 Z PIECZAREK
>40 dag pieczarek i duza cebule posiekac i przesmazyc na rozgrzanym oleju(2 lyzki),
Odparowac, przestudzic i zmiksowac z jajem ugotowanym na twardo, maslem(lyzka), sola
i pieprzem.
>
>9 ZE SLEDZI
>2 solone sledzie wymoczyc, oczyscic(albo gotowe filety) i zmiksowac z 2 jajami
twardymi. Utrzec ze smietana( 2 lyzki), pasta anchois( niekoniecznie 1 lyzeczka),
lyzeczka musztardy, pieprzem, cukrem, ,mielona slodka papryka, kminkiem mielonym.
Dodac poszatkowane ogórki kiszone wg. uznania.albo jablka
>
>Proporcje proponowane sa male ale Sama uznasz jak je ewentualnie powiekszac.
>Przepisy pochodza z Biblioteczki Poradnika Domowego ( Prószynski)
>
>AgataW.
>P.S Gdyby zalezalo Ci na jakiejs pascie z konkretnym skladnikiem to napisz.
K.T. - starannie opakowana
|