Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.glorb.com!news.mv.net!newspump.sol.net!posts.news.moreusenet.net!nnrp1
-asbnva.nntpservers.com!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Parapetówka
Date: Tue, 19 Apr 2005 09:41:27 +0100
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <s...@4...com>
References: <d42ctu$4j8$1@inews.gazeta.pl>
<r...@4...com>
<d42fhn$h7o$1@inews.gazeta.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 60
NNTP-Posting-Date: 19 Apr 2005 08:41:25 GMT
NNTP-Posting-Host: 6f65e93d.news.nntpservers.com
X-Trace: DXC=GV]Ya9E8QLHfAUN8Q_E5cIc[3Bf`1S5Q@F0iV`L?jh_O>nY\nb3]1jMGQP=9Y7oAUBJ25E^d
F0VP@GS]bA9<ZloCID[>;iMPIGKKZVe8h?ILFAQ5?M_9`@FR@5h91oD2bWnK
X-Complaints-To: k...@n...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:237501
Ukryj nagłówki
On Tue, 19 Apr 2005 10:29:46 +0200, Kinga 'Słowotok' Macyszyn
<k...@b...gazeta.pl> wrote:
>> Jak zawsze proponuje chile con carne. mozna odgrzac, nie musi byc
>> palace na wylot, mozna na raz ugotowac wieeeelki sagan, nie
>> trzeba pilnowac (bo np moze byc w piekarniku) za bardzo, do tego
>> ryz albo bagietki.
>Dzięki, już googlam
>
>> jeszcze bardzo dobre sa pieczone kartofelki (bo male rozmiarowo)
>> z roznymi sosami.
>A podaj pliz propozycję sosów.
tatarski, ziolowy, pomidorowy.....przepisy sa Herbatki. Mialam
okazje jesc te sosy, dokanczac te sosy (bo zostalo - dlatego, ze
zrobila ona byle ja na te 40 osob, hehehe) - powinno byc w
guglowym archiwum grupy. jak nie znajdziesz, to wrzasnij,
poszukam i wpisze.
Dodam, ze pomidorowy ma w sobie cynamon, czego nikt sie nie
spodzioewa i nie czuje, bo nie wychodzi on na prowadzenie w
aromato-smakach tego sosu...Roilam i pomidorowy i tatarski i
wyszly mi tez baaardzo dobre.
Ja jeszcze osobiscie bardzo lubie twarozek tzw wiejski, z
odrobina smietany, do tego ziola rozne, najlepiej swieze,
mieszanka tak ze trzech - nie wiem czy natka to ziolo, albo
koperek, ale tez sie nada. jeszcze mozesz wziac taki np kminek,
czarnuszke, czarny pieprz caly, zawinac w podwojna folie taka na
rolce, zrobic z tych nasiona ladny pakiecik, polzyc na desce do
krojenia i walnac w to pare razy mlotem jakims albo walkiem....
Moze jeszcze byc pasta
tunczykoowo-kukurydzowo-majonezowo-drobno-posiekana-
cebulowo...
>I które to mają być kartofelki:
>a) normalne pyry, obrane i pokrojone
>b) takie kuleczki małe, co dają w Pizzy Hut
>c) mrożone łódki ziemniaków
>d) mrożone kulki pure?
tylko swieze. Moga byc bardzo grubo obrane wlasnie obierki -
wyjda Ci wtedy lodki -, albo osemki dlugich kartofli, albo cala
kupa malych kartofelkow. Ja jeczesto "rozpedzam" w mikrofali,
przykryte, na pare minut na full), potem siup do torebki z
olejem, pomajtac tymi kartoflami, potem je na blache, mozna je
posolic i piec az ...upieczone, co w przypadku rozpedzenia w
mikrofali daje ok pol godziny w piekarniku
>
>> Pierz, co ma za soba parapetowe na 40 osob...jedyny dzien, kiedy
>> pogoda byla marna i ten tlum sie przez NOWY dom przewalal ...
>> K.T. - starannie opakowana
>No to u mnie jakoś 3 x po 10 osób, bo się zrobił jeszcze jeden termin w
>tygodniu dla weekendowowyjeżdżających, ale na 38 metrach :> Nie najnowszych,
>ale w miarę nowych :)
a to rzeczywiscie 30 na raz sie nieda ;) jak ugotujesz wielki
sagan chile to Ci wystarczy na wszystkie tury obiadowe :)))
Pierz
K.T. - starannie opakowana
|