Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Stefan" <s...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Parowar - refleksje.
Date: Sat, 10 Mar 2012 15:05:53 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 30
Message-ID: <jjfn42$6gi$1@inews.gazeta.pl>
References: <1ad9zjkqtz6ev$.1732ln81523xr.dlg@40tude.net>
<jjdaon$a1t$1@inews.gazeta.pl>
<4f5a4da0$0$26690$65785112@news.neostrada.pl>
<1vro23canycbw$.gg2x6im2tpu3.dlg@40tude.net>
<jjdtj7$aa8$1@inews.gazeta.pl> <1...@4...net>
<jjdvch$s3o$19@node2.news.atman.pl>
<1iniuj3bveef.ho4cei2eawkf$.dlg@40tude.net>
<jjdvsi$s3o$22@node2.news.atman.pl>
<1lmwf4c3072iz$.1onz7azsc2q87.dlg@40tude.net>
<p8bmc858dnd4$.e84acwvaavpm$.dlg@40tude.net>
<jjf786$b9u$5@news.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: smartmind.petroinform.com
X-Trace: inews.gazeta.pl 1331388354 6674 195.150.129.55 (10 Mar 2012 14:05:54 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 10 Mar 2012 14:05:54 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-User: stefan1951
X-Antivirus: avast! (VPS 120310-1, 2012-03-10), Outbound message
X-MSMail-Priority: Normal
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:343518
Ukryj nagłówki
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:jjf786$b9u$5@news.icm.edu.pl...
>W dniu 2012-03-09 23:33, Ikselka pisze:
>>
>> I pomyśleć, że wychowałam się na wsi, wokół były gospodarstwa, babcia
>> dziadek też mieli świnie, a ja smaku takich ziemniakównie znam. Nawet
>> może
>> i chcieli mi kiedyś dać, ale mnie ten parnik zniechęcał i zniesmaczal, bo
>> ja od małości obrzydliwa byłam :-)
>
> Ja bywałam tylko na wsi, gdzie moi rodzice mieli działkę rekreacyjną i
> często zaglądałam do okolicznych gospodarstw po świeże mleko czy jaja.
> Od takich parowanych ziemniaków odstraszał mnie sam zapach.
Jak śp ciotki widziały, że my bardzo pieczołowicie płuczemy ziemniaki w
potoku, to dodawały koszyczek więcej, dla "swiniożerców" bo świnki swoje
musiały dostać. Poza tym parownik ma (miał) mocno dokręconą pokrywę i tylko
odczasu do czasu upuszczał parę przez zawór bezpieczeństwa. A takie parowane
ziemniaki ukopane czy wyciągnięte świeżo z kopca to miały aromat...
a jak się trafiły gołąbki czy inne rydze smażone na blasze... te kropelki
słonosłodkiego soku, przypieczona skórka, zapach suszonych grzybów
ponabijanych na kolce tarniny i suszące się z boku pieca... kwaśny zapach
zaczynu... chleb na liściach pieczony...smak źródlanej wody, prosto ze
źródła... zawsze zastanawiałem się jak ta woda pachnie...zapach wiejskiego
powietrza wieczorową porą, gdy z kominów zaczynały się wznosić słupy
pachnącego lasem dymu...Takich zapachów już nie będzie...
pozdr
Stefan
|