Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pasta na chleb z czerwonej fasoli z czosnkiem?
Date: Tue, 4 Jan 2005 12:35:15 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 33
Message-ID: <crdv1i$5dg$1@inews.gazeta.pl>
References: <crbie9$fo$1@atlantis.news.tpi.pl> <crc80v$md3$1@inews.gazeta.pl>
<crcda9$5g4$1@nemesis.news.tpi.pl> <crcf51$ob3$1@inews.gazeta.pl>
<c...@s...re>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1104838514 5552 81.219.100.7 (4 Jan 2005 11:35:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Jan 2005 11:35:14 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:226964
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Sabinka" <s...@t...tuniema.pf.pl> napisał w wiadomości
news:crcm1h.3vve93n.1@sa.re...
> Hm... ale jest tez cos takiego... jakas witamina czy cos, co wystepuje
> tylko w miesie.
B12 i nie tylko w mięsie ale również w nabiale , jajach i produktach
podlegających fermentacji bakteryjnej - miso, prawdziwy sos sojowy, domowe
(nie sterylne) kiszonki, ten australijski frykas - Vegemite, marmite?
Faktycznie jest wytwarzana w dolnych partiach układu pokarmowego przez
bakterie, ale nie jest przyswajana(za nisko, he, he), choć teorie na ten
temat są sprzeczne i nic do tego nie ma jedzenie mięsa.
Ale to cos organizm potrafi sam wytworzyc, jesli je
> sie zielone.
To nie wiem co. Może chodzi o wit A? Ale ona tez jest w jajach i nabiale, a
dodatkowo organizm bez trudu wytwarza ją z karotenoidów w dowolnych
ilościach zgodnych z zapotrzebowaniem.
Nie wiem o co tu dokladnie chodzi, ale w czasie kiedy
> bylam wegetarianka, sie u mnie sprawdzalo - jak zapominalam o
> zielonym, byle ranki mi sie dlugo papraly.
To co ty jadłaś, że nie jadłaś świeżych warzyw ? 8-/ Może Ci chodzi o wit C
(no tej to na bank nie ma w mięsie)- tyle że organizm ludzki nie ma
zdolności jej wytwarzania, ale faktycznie jej braki mogą objawiać się
problemami skórnymi.
Sowa - trochę ogłupiała od poszukiwania owego tajemniczego składnika mięsa
|