Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!peer03.am4!peer.am4.highwinds-media.com!pee
r01.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neost
rada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostr
ada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:xAinFZK1OaPLx3vFr/g7Zl3ccOk=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <585fbd5c$0$647$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Pasternak zachwyca.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <585dc722$0$15188$65785112@news.neostrada.pl>
<585e42ea$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
<585ee2c9$0$5156$65785112@news.neostrada.pl>
<585ee363$0$5149$65785112@news.neostrada.pl>
<585eec1c$0$5157$65785112@news.neostrada.pl>
<585f0873$0$15186$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<o3o1of$ndh$1@node2.news.atman.pl>
<585fb596$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<o3od6i$lr7$1@node1.news.atman.pl>
Date: 25 Dec 2016 12:36:45 GMT
Lines: 42
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: public-gprs378939.centertel.pl
X-Trace: 1482669405 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 647 37.47.111.124:14523
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2920
X-Received-Body-CRC: 3791476764
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:375242
Ukryj nagłówki
stefan <s...@w...pl> wrote:
> W dniu 2016-12-25 o 13:03, Ikselka pisze:
>> stefan <s...@w...pl> wrote:
>>> W dniu 2016-12-25 o 01:21, Jarosław Sokołowski pisze:
>>>> wolim pisze:
>>>>
>>>>> A jeszcze z korzeniowych białych - zwykły burak cukrowy
>>>>> wyszorowany i wstawiony do piekarnika - małmazja. Pomyśleć,
>>>>> że nasze babki podawały to jako substytut słodyczy.
>>>>
>>>> Za szczenięcych lat takie buraki piekło się w żarze ogniska.
>>>> Tyle że niekoniecznie wyszorowane.
>>>>
>>>> Jarek
>>>>
>>> Za cielęcych lat u ciotek na Pogórzu Ciężkowickim w modzie były karpiele
>>> - vel brukiew. O jej myciu przed użyciem - nie pamiętam :)
>>
>> Brukwi mam pełną taczkę. Pierwszy raz uprawiałam. Jak na razie nie zachwyca
>> saute, ale w postaci surówki, z jabłkiem i śmietaną/jogurtem, jest całkiem
>> smaczna. Przede wszystkim zdrowa i długo można przechować, a o to mi w jej
>> uprawie chodziło.
>>
>> PS. Tylko gdzie ja to wszystko w przyszłym sezonie będę uprawiać i
>> przechowywać, jak ja sobie właśnie 40 odmian dalii zamówiłam u jednego
>> miłośnika tychże, co ma ich 700, a większość z nich docelowo chciałabym
>> mieć :-)))
>>
> Podobno lotnisko w Radomiu będzie na zbyciu, to byś pas startowy
> obsadziła daliami, budynki przeznaczyć na przechowalnię (ty wiesz ile
> karpieli tam się zmieści? ze cztery taczki!!!), z tego największego
> zrobic kuchnię, na parkingu pomidory posadzić itp. Pomożemy ci
> zaprojektować, jakby co :) :)
> pozdr
> Stefan
>
Dzięks, o dzięks, pomysł przedni, ale na szczęście już mi MŚK się
zadeklarował, że się wyrzeknie kawałka lasu jakby co :-D
--
XL
|