Data: 2016-12-25 13:36:45
Temat: Re: Pasternak zachwyca.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
stefan <s...@w...pl> wrote:
> W dniu 2016-12-25 o 13:03, Ikselka pisze:
>> stefan <s...@w...pl> wrote:
>>> W dniu 2016-12-25 o 01:21, Jarosław Sokołowski pisze:
>>>> wolim pisze:
>>>>
>>>>> A jeszcze z korzeniowych białych - zwykły burak cukrowy
>>>>> wyszorowany i wstawiony do piekarnika - małmazja. Pomyśleć,
>>>>> że nasze babki podawały to jako substytut słodyczy.
>>>>
>>>> Za szczenięcych lat takie buraki piekło się w żarze ogniska.
>>>> Tyle że niekoniecznie wyszorowane.
>>>>
>>>> Jarek
>>>>
>>> Za cielęcych lat u ciotek na Pogórzu Ciężkowickim w modzie były karpiele
>>> - vel brukiew. O jej myciu przed użyciem - nie pamiętam :)
>>
>> Brukwi mam pełną taczkę. Pierwszy raz uprawiałam. Jak na razie nie zachwyca
>> saute, ale w postaci surówki, z jabłkiem i śmietaną/jogurtem, jest całkiem
>> smaczna. Przede wszystkim zdrowa i długo można przechować, a o to mi w jej
>> uprawie chodziło.
>>
>> PS. Tylko gdzie ja to wszystko w przyszłym sezonie będę uprawiać i
>> przechowywać, jak ja sobie właśnie 40 odmian dalii zamówiłam u jednego
>> miłośnika tychże, co ma ich 700, a większość z nich docelowo chciałabym
>> mieć :-)))
>>
> Podobno lotnisko w Radomiu będzie na zbyciu, to byś pas startowy
> obsadziła daliami, budynki przeznaczyć na przechowalnię (ty wiesz ile
> karpieli tam się zmieści? ze cztery taczki!!!), z tego największego
> zrobic kuchnię, na parkingu pomidory posadzić itp. Pomożemy ci
> zaprojektować, jakby co :) :)
> pozdr
> Stefan
>
Dzięks, o dzięks, pomysł przedni, ale na szczęście już mi MŚK się
zadeklarował, że się wyrzeknie kawałka lasu jakby co :-D
--
XL
|