Data: 2001-07-10 15:06:47
Temat: Re: Pasteryzacja spirytusowa
Od: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mysle, ze zalezy to tez od zawartosci cukru - cukier to doskonaly srodek
konserwujacy i np nigdy nie pasteryzuje skorki pomaranczowej, nakladam do
wypieczonych w piekarniku sloikow, zakrecam poki gorace i juz. Sol i ocet to
inne naturalne 'prezerwatywy' :-).
Ania
Maciej <b...@e...net.pl> wrote in message
news:3B495919.9B570B8B@enter.net.pl...
> Wczoraj znajoma opowiadala mi jakoby znowu jej znajoma nie pasteryzuje
> na cieplo np. galaretki porzeczkowej a jedynie kladzie na wierzch
> pergaminowe kolko i zalewa lyzka spirytusu. Tak zabezpieczony sloik
> zakreca i do piwnicy... nie wiem czy to jasno opisalem ale pomysljest
> ciekawy, tylko czy praktyczny czy bajkowy....
> Co Wy na to....
>
|