Data: 2001-07-09 16:08:29
Temat: Re: Pasteryzacja spirytusowa
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Maciej wrote:
>
> Wczoraj znajoma opowiadala mi jakoby znowu jej znajoma nie pasteryzuje
> na cieplo np. galaretki porzeczkowej a jedynie kladzie na wierzch
> pergaminowe kolko i zalewa lyzka spirytusu. Tak zabezpieczony sloik
> zakreca i do piwnicy... nie wiem czy to jasno opisalem ale pomysljest
> ciekawy, tylko czy praktyczny czy bajkowy....
> Co Wy na to....
W Stanach w 30-40 latach pasteryzowalo sie dzemy przez zalewanie otworu
sloika parafina. Ten korek parafinowy nie przepuszczal bakterii, i
podobno swietnie to dzialalo. Nie robilam sama, wiec nie wiem napewno,
ale sa przepisy w starych ksiazkach kucharskich, ktore to opisuja.
Magdalena Bassett
|