Data: 2000-01-21 19:31:56
Temat: Re: Pastis a pernod
Od: jhh <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krzysztof G. Baranowski wrote:
> On Thu, 20 Jan 2000, Dariusz K. Ladziak wrote:
> > Nazwanie pernodu anyzowka... Coz, anyz rowniez zawiera. Ale chyba
> > najcharakterystyczniejszym skladnikiem jest piolun - zreszta z tego
> > powodu produkcji pernodu zakazano we Francji (dlugotrwale spozywanie
> > substancji zawartych w piolunie prowadzi do zmian psychicznych...)
> Z absyntem Ci sie pomylilo. :)
imho i tak i nie -produkcji pernodu _nie_ zakazano (dalej mozna go dostac
nawet w supermarketach) ale nie jest to ten sam stary pernod z powodu
obnizenia zawartosci piolunu do minimum. O zawartosci piolunu dobrze
swiadczy kolor produktu -im wiecej, tym bardziej zielony. Nasza polska
piolunowka (chyba juz nieprodukowana...) byla zolto-zielonkawa. Absynt byl
ostro zielony (o ile wierzyc przekazom literackim...). Pernod jest po
prostu zoltawy. Tym niemniej smak piolunu (niepowtarzalny) daje sie
wyczuc. Zdaje sie zreszta ze sa rozne gatunki piolunu o roznej zawartosci
toksyn. Moze ktos cos wie na ten temat?
jhh
|