Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.pionier.net.p
l!news.samoylyk.net!aioe.org!IewaCNEySUFg9a7KnnIUeQ.user.46.165.242.91.POSTED!n
ot-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Piątkowy łosoś.
Date: Fri, 23 Dec 2022 15:42:35 -0000 (UTC)
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <to4i9b$11l1$1@gioia.aioe.org>
References: <tn09er$1r5l$1@gioia.aioe.org> <tnjsr0$1a46$1@gioia.aioe.org>
<tnkl9i$1kua$1@gioia.aioe.org> <tnpk2l$1nhp$1@gioia.aioe.org>
<tnqauv$11k4$1@gioia.aioe.org> <to41fc$175h$3@gioia.aioe.org>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="34465";
posting-host="IewaCNEySUFg9a7KnnIUeQ.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: NewsTap/5.5 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:84Aw9ggKtcluTfRiH+0AFhdlyq4=
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383695
Ukryj nagłówki
trybun <M...@j...cb> wrote:
> W dniu 19.12.2022 o 19:36, XL pisze:
>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>> W dniu 17.12.2022 o 15:55, XL pisze:
>>>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>>> W dniu 09.12.2022 o 22:31, XL pisze:
>>>>>> Mój łosoś z patelni (9.12.2022)
>>>>>>
>>>>>> 1/2 kg łososia ze skórą (oczyścić z łusek!)
>>>>>>
>>>>>> Masło klarowane - 2 czubate łyżki
>>>>>>
>>>>>> Marynata:
>>>>>> 1 czubata łyżka miodu, imbir w proszku (1/3 łyżeczki) lub łyżka świeżego
>>>>>> posiekanego), 3 łyżki białego octu winnego, 1/3 szklanki oleju, czubata
>>>>>> łyżka posiekanej bardzo drobno cebuli, czubata łyżeczka granulowanego
>>>>>> czosnku, płaska łyżeczka drobniutko posiekanej skórki cytrynowej (bez
>>>>>> białej warstwy), łyżka przyprawy włoskiej Visana, lekko czubata łyżeczka
>>>>>> oregano, łyżeczka czerwonej słodkiej mielonej papryki, 1/3 łyżeczki grubiej
>>>>>> mielonego pieprzu.
>>>>>>
>>>>>> Składniki marynaty wymieszać w głębszej misce.
>>>>>>
>>>>>> Łososia ze skórą pokroić na dzwonka szer. 5-6 cm, ręką wymieszać delikatnie
>>>>>> z marynatą, docisnąć ręką. Marynować około 30 minut.
>>>>>>
>>>>>> Masło klarowane mocno rozgrzać na patelni, włożyć kawałki łososia (wraz z
>>>>>> marynatą) skórą do góry, smażyć 1/2 minuty.
>>>>>> Odwrocić skórą do dołu, smażyć 1 minutę.
>>>>>> Przykryć pokrywką, zmniejszyć grzanie, smażyć 3 minuty, czasem koliście
>>>>>> poruszając patelnią.
>>>>>> Odkryć, smażyć na małym grzaniu, aby odparować ew. płyn z dna, potem chwilę
>>>>>> smażyć do zrumienienia skórki przy dnie (jest przepyszna!) i zagęszczenia
>>>>>> sosu.
>>>>>> Gotowe.
>>>>>>
>>>>>> Aromat i smak powala.
>>>>>> Zostało trochę tego danka z obiadu i pachnie to w całej kuchni nawet na
>>>>>> zimno. Nie wytrzymałam i podżeram na kromce chleba z masłem. Mniaaaaam!
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Masło w piątek??
>>>>>
>>>>>
>>>> Nie marudź, tylko zrób - MAŁMAZJA! ?
>>>>
>>> Jasne, przepis brzmi bardzo apetycznie i na pewno kiedyś go wykorzystam
>>> , jednak do końca nie wiem czy masło pasuje do postu.
>> Pasuje. Jest to wyraźnie powiedziane w wytycznych KK. Byle się nie obżerać
>
>
> No nie wiem, tradycja rodzinna od zawsze opierała się na tym że każdy
> tłuszcz (także masło czy śmietana)zwierzęcy jest niezalecany w post.
>
>
>> :)
>>
>>> Jakby nie patrzeć
>>> to jednak jest to tłuszcz zwierzęcy.
>>
>> Mylisz post z wege ;)
>> Mleko/śmietana/ser zawierają tłuszcz mleczny, czyli masło, a przecież w
>> poście te produkty są OK. Masło jest zatem OK.
>> To nie ,,zwierzęcość" jest kryterium postności danego pokarmu.
>> Kryterium jest znacznie węższe i jest to KREW. Wszak masło z mleka od
>> zdrowej krowy z definicji nie ma prawa zawierać krwi i dlatego jest OK, ale
>> już smalec nie jest OK, bo powstaje przez wytapianie lub tłoczenie
>> wieprzowego tłuszczu z tkanki tłuszczowej, która (jak każda tkanka) musi
>> być zaopatrywana w krew, więc teoretycznie także smalec zawierać musi jej
>> ślady.
>>
>>
>
> Pewnie masz rację, jednak dla mnie post to nie jakieś tam wytyczne z
> całymi ich niuansami które można próbować obchodzić bocznymi drzwiami, a
> rodzaj samodyscypliny. Zresztą sądzę że i po to został kiedyś wymyślony.
>
>
A nie zastanawia Cię, po co ta samodyscyplina? Tak sobie a muzom, bo
wypada? Ja traktuję posty jak
cwiczenia przetrwania, taki mój survival. To samo jest u Żydów.
Przecież ten zydowski post nie został ,,wymyślony" bo tak, lecz, jak
pisałam, wziął się z wielowiekowych konkretnych życiowych doświadczeń
(także tragicznych) Żydów, jest praktykowany i zalecany dalej w celu
zapobieżenia zatruciom i chorobom odzwierzecym i bakteryjnym, w tamtych
warunkach błyskawicznie zyskującym masowy zasięg. Dziś to nie jest tylko
tradycja, lecz systematyczny kurs przetrwania, jako przekazywanie gotowych
recept na przetrwanie na wypadek powracajacych trudnych warunków. A mogą
one powrócić w każdym momencie! - wystarczy przecież wojna i bagły
kompletny brak prądu (vide Ukraina), aby te zasady w jednej chwili
odzyskały praktyczne zastosowanie. Kto ich nie zna, zginie.
A my?
Czyż my jesteśmy w lepszej sytuacji? U naszych drzwi stoi wojna i oznacza
to, że w pierwszym rzędzie nastąpi brak prądu.
Kto nie zna zasad przetrwania, ten zginie. Żydzi są lepiej zabezpieczeni,
niż my.
Itd.
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
|