Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.pionier.net.p
l!2.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!newsreader4.netcologne.de!news.netcologn
e.de!peer01.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!peer02.ams4!peer.am4.highwi
nds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.ne
ostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Fri, 23 Dec 2022 20:38:27 +0100
MIME-Version: 1.0
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:102.0) Gecko/20100101
Thunderbird/102.6.1
Subject: Re: Piątkowy łosoś.
Content-Language: pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <tn09er$1r5l$1@gioia.aioe.org>
From: cef <c...@i...pl>
In-Reply-To: <tn09er$1r5l$1@gioia.aioe.org>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 41
Message-ID: <63a603b3$0$545$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.27.142.111
X-Trace: 1671824307 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 545 83.27.142.111:62232
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2810
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383698
Ukryj nagłówki
W dniu 2022-12-09 o 22:31, XL pisze:
> Mój łosoś z patelni (9.12.2022)
>
> 1/2 kg łososia ze skórą (oczyścić z łusek!)
>
> Masło klarowane - 2 czubate łyżki
>
> Marynata:
> 1 czubata łyżka miodu, imbir w proszku (1/3 łyżeczki) lub łyżka świeżego
> posiekanego), 3 łyżki białego octu winnego, 1/3 szklanki oleju, czubata
> łyżka posiekanej bardzo drobno cebuli, czubata łyżeczka granulowanego
> czosnku, płaska łyżeczka drobniutko posiekanej skórki cytrynowej (bez
> białej warstwy), łyżka przyprawy włoskiej Visana, lekko czubata łyżeczka
> oregano, łyżeczka czerwonej słodkiej mielonej papryki, 1/3 łyżeczki grubiej
> mielonego pieprzu.
>
> Składniki marynaty wymieszać w głębszej misce.
>
> Łososia ze skórą pokroić na dzwonka szer. 5-6 cm, ręką wymieszać delikatnie
> z marynatą, docisnąć ręką. Marynować około 30 minut.
>
> Masło klarowane mocno rozgrzać na patelni, włożyć kawałki łososia (wraz z
> marynatą) skórą do góry, smażyć 1/2 minuty.
> Odwrocić skórą do dołu, smażyć 1 minutę.
> Przykryć pokrywką, zmniejszyć grzanie, smażyć 3 minuty, czasem koliście
> poruszając patelnią.
> Odkryć, smażyć na małym grzaniu, aby odparować ew. płyn z dna, potem chwilę
> smażyć do zrumienienia skórki przy dnie (jest przepyszna!) i zagęszczenia
> sosu.
> Gotowe.
>
> Aromat i smak powala.
> Zostało trochę tego danka z obiadu i pachnie to w całej kuchni nawet na
> zimno. Nie wytrzymałam i podżeram na kromce chleba z masłem. Mniaaaaam!
W poprzedni piątek wylądował na stole łosoś,
ale praktycznie bez żadnych przypraw.
Blacha i łosoś posmarowane oliwą, lekko skropione cytryną.
Dość duży kawałek dlatego potrzebował ok 40min w nagrzanym piekarniku.
Sól dopiero na talerzu. Też pyszny.
|