Data: 2014-03-26 13:49:02
Temat: Re: Pieczecie jeszcze murzynki?
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2014-03-26 13:42, krys pisze:
> AMBASADOR
>
> 1 kostka margaryny
> 1,5 szkl cukru
> 4 łyżki wody
> kakao ( "na oko", zależy od kakao, ma byc ciemne)
>
> Zagotować, gotować 10 minut na małym ogniu, odlać 0,5 szklanki, wystudzić.
>
> Do zimnej masy wkręcić:
> 4 całe jajka,
> 1,5 szklanki mąki
> 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
> 1 łyżkę spirytusu ( leję "na oko", wódka też może być)
>
> Pieczesz, rozpuszczasz polewę odlaną wcześniej, polewasz ciasto, smacznego.
Dzięki, takiej wersji przepisu nie znałam, a poszukuję przedświątecznych
inspiracji.
>
> To jeden z najstarszych moich przepisów, na takich uczyłam się piec:-)
Ja uczyłam się bodajże na szarlotce/szarpańcu/pleśniaku (każdy zwie
inaczej).
Ewa
|