Data: 2014-03-26 14:01:26
Temat: Re: Pieczecie jeszcze murzynki?
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
FEniks wrote:
> W dniu 2014-03-26 13:42, krys pisze:
>> AMBASADOR
>>
>> 1 kostka margaryny
>> 1,5 szkl cukru
>> 4 łyżki wody
>> kakao ( "na oko", zależy od kakao, ma byc ciemne)
>>
>> Zagotować, gotować 10 minut na małym ogniu, odlać 0,5 szklanki,
>> wystudzić.
>>
>> Do zimnej masy wkręcić:
>> 4 całe jajka,
>> 1,5 szklanki mąki
>> 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
>> 1 łyżkę spirytusu ( leję "na oko", wódka też może być)
>>
>> Pieczesz, rozpuszczasz polewę odlaną wcześniej, polewasz ciasto,
1 łyżkę spirytusu ( leję "na oko", wódka też może być0
>> smacznego.
>
> Dzięki, takiej wersji przepisu nie znałam, a poszukuję przedświątecznych
> inspiracji.
U mnie musi być babka gotowana ( 2, jedna dla syna, druga dla reszty),
pleśniak i mazurek kajmakowy.
A ja też chętnie bym się "wykazała";-), co z tego, jak pożeracze tylko to
chcą.
>
>>
>> To jeden z najstarszych moich przepisów, na takich uczyłam się piec:-)
>
> Ja uczyłam się bodajże na szarlotce/szarpańcu/pleśniaku (każdy zwie
> inaczej).
Pleśniak był później:-)
Szarlotka do dziś nie jest dla mnie zadowalająca.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|