Data: 2010-05-31 12:45:35
Temat: Re: Pieczeń duszona z pręgi.
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:hi2ppvcf11t0.12zv5deaf4df8$.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 31 May 2010 10:06:38 +0200, Misiek napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:1put6f6axuygn.1emdwng5tflkr$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Fri, 28 May 2010 10:49:15 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> Dnia Thu, 27 May 2010 14:25:07 +0200, E. napisał(a):
>>>>
>>>>> Dobrze upieczona wołowica jest krucha tak, że rozpada się w ustach i
>>>>> noża nie trzeba używać do jedzenia :)
>>>>
>>>> O to chodzi. A spróbuj jeszcze przed pieczeniem/duszeniem zambajcowac
>>>
>>> Miało byc "zamarynować", potem "zabajcować", więc wyszło, co wyszło ;-P
>>>
>>
>> Zabejcowac.. z tego co wiem ^^
>
> http://www.przepisy.rzeszow.pl/content/bajcowanie-dz
iczyzny-zaj%C4%85c-sarna-dzik
>
> Bejca to barwnik do drewna.
>
Okazuje sie ze nie tylko :P
http://www.kucharz.pl/strona.php?id=91
Co należy wiedzieć o zaprawianiu wołowiny:
- Zaprawiać (bejcować) należy w lodówce, nigdy w temperaturze pokojowej.
- Mniej kruche kawałki mięsa powinny być marynowane przez co najmniej sześć
godzin; bejcowanie dłużej niż przez 24 godziny może sprawić, że mięso stanie
się gąbczaste.
http://www.nagrilla.com/Przepis/bejca_do_miesa/
a więc bejca :-)
http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q=bejcowanie+m
i%C4%99sa&rlz=1R2SUNC_plPL363&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=b
ejcowa&gs_rfai=&fp=52a50db09d5eae44
|