Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pieczenie barana. Re: Pieczenie barana.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pieczenie barana.

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieczenie barana.
Date: 14 Apr 2004 14:28:13 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 25
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <c5hoor$fcb$1@korweta.task.gda.pl> <c5isd3$an1$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1081952893 15081 80.72.34.43 (14 Apr 2004 14:28:13 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Apr 2004 14:28:13 GMT
User-Agent: Halime (MacOSX)/1.0rc2b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:198369
Ukryj nagłówki

In <c5isd3$an1$1@news.onet.pl> Filip J wrote:
tnie przepis to:
>
> Zabić 1 dzień wcześniej.
> Natrzeć czosnkiem i solą na noc.
> Nabić (nawlec) na potężny świeży kołek z drzewa liściastego, najlepiej
> ściąć 10cio centymetrową olszynkę, z jakąś pasującą boczną gałęzią do
> zablokowania między mostkiem. Zaszyć powłoki brzuszne wokół rożna (
> żeby zbyt szybko nie wysychało), przywiązać nogi (najlepiej drutem-
> nie spali się) i ewentualnie dodatkowo przybić - musi być możliwość
> obracania pieczeni z rożnem, a nie rożna bez pieczeni. Piec nie
> bezpośrednio nad żarem (spali się) tylko trochę obok (najlepiej przy
> bezwietrznej pogodzie napalić ognisko obok, a pod barana podsuwać żar),
> około 10 godzin smarując często olejem z ziołami i podlewając piwem (
> barana i piekących). Po tym czasie można przystąpić do obkrawania
> pierwszych porcji. Jako dodatek polecana beczkę piwa. Ponieważ jest
> ognisko można w nim upiec ziemniaki (z solą i masłem- pycha) i
> ewentualnie jakieś kiełbaski dla zabicia głodu w czasie pieczenia
> dania zasadniczego. Można też robić grzanki z chleba.

Sam wprawdzie barana nie przygotowywałem do pieczenia, ale z obserwacji
jak się to robiło w dobrych czasach u mojego teścia, wydaje się, że mogę
polecić powyższą metodę.

Władysław

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.04 Wladyslaw Los
14.04 Kot
14.04 Marcin 'Notoz' Miętki
15.04 Ulka
15.04 Filip J
15.04 Tomasz
15.04 Maciej L.
15.04 Docktor
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6