Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieczenie barana.
Date: 14 Apr 2004 16:02:57 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 36
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <c5hoor$fcb$1@korweta.task.gda.pl> <2...@n...onet.pl>
<c5j997$25c$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1081958577 17588 80.72.34.43 (14 Apr 2004 16:02:57 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Apr 2004 16:02:57 GMT
User-Agent: Halime (MacOSX)/1.0rc2b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:198377
Ukryj nagłówki
In <c5j997$25c$1@korweta.task.gda.pl> Marcin 'Notoz' Miętki wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
>
> <CUT>
>
>> Napisz coś więcej -- do jakiej epoki, do jaiego rodzaju "biesiady"
>> chcesz nawiązać.
>
> Biesiada ma być w epoce trudnej do określenia, raczej wczesne
> średniowiecze. Jak ktoś czytał Sapkowskiego, to w takich czasach ma
> być ona przygotowana.
Zależy co Sapkowskiego. Narrenturm to raczej późne średniowiecze, a
Wiedźmin żyje w epoce dość nieokreślonej. Zresztą, jeżeli Ci chodzi o
nawiązanie do tych powieści, to nie musisz przejmować się realiami.
Co w takim razie podać zamiast bigosu, 35 kg.
> mięsa - kości to raczej za mało na 50 osób.
Nie przejmuj się za bardzo. Jakąś kapustę z mięsem czy wędliną zapewne
jedzono w każdej epoce, chociaż niekoniecznie nazywając ją bigosem i nie
robiono chyba dawniej wokół tego takich ceregieli jak obecnie.
> Otrzymałem też informację,
> że można go oddać do piekarni do wstępnego opieczenia. Wie ktoś jak
> długo i w jakiej temperaturze powinien się opiekać ?
Pieczony w całości baran też do "biesiady" średniowiecznej nie bardzo
pasuje. Ja się na niego decydujesz, to od razu jakby zakładasz, że
chodzi tu o jakieś jedzenie robione w trudnych warunkach polowych, więc
i innych potraw nie musisz dawać dużo, ani zbyt skomplikowanych. Reszta
zależy od faktycznych warunków, czasu, oraz mówiąc językiem militarnym
sił i środków.
Władysław
|