Data: 2004-07-04 18:58:08
Temat: Re: Pieczenie bezy
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magda wrote:
> Mam takie pilne pytanie (mój krążek bezowy już jest w piekarniku). Jak
> najlepiej go upiec, żeby tył taki suchy i dobry, bo piekę już 70 minut i
> jakiś jest, hhhhhhmmmmmm, miękki ?? :o)
>
> Pozdrawiam
Na nastepny raz polecam moj przepis na bezy, ktore sie udaja bez pudla:
BEZY
6 bialek
1 szklanka cukru (250 gr)
Ubic bialka az beda puszyste, dodac powoli 2/3 ilosci cukru. Ubijac przez 3
minuty, az lsniace i geste jak krem. Dodac reszte cukru, juz bez ubijania,
wymieszac lyzka (to bardzo wazne, zeby ta reszta cukru byla tylko
wymieszana, nie ubijana), wlozyc mase do worka cukierniczego i wyciskac
ksztalty na posmarowanej blasze. Piec 1.5 godziny w 135C/275F az bezy
zmienia kolor. Ja lubie chrupkie w srodku, nie ciagnace, wiec po poltorej
godzinie wylaczam cieplo, i zostawiam bezy w zamknietym piekarniku do
wystygniecia.
Magdalena Bassett
|