Data: 2001-04-30 07:25:38
Temat: Re: Pieczenie chleba
Od: "==wojmat==" <w...@v...pl.spaMdauballet.invalid>
Pokaż wszystkie nagłówki
serw <s...@w...pl> w wiadomości news:9cgeqb$fci$1@kujawiak.man.lodz.pl
napisał(a):
> Zakwas robisz nastepujaco: szklanka maki i szklanka wody. Wymieszac i
> pozostawic przykryte w cieplym miejscu. Po trzech dniach zakwas powinien
> ruszyc. Mnie nie ruszyl, dopiero jak dodalem zdobytego zakwasu to zaczol
> pracowac.
3 dni to wartość orientacyjna. jak jest zimno to dłużej trwa. trzeba
postawić w umiarkowanym cieple i spokojnym miejscu i mieszać co dzień.
> Nastepnie (jak zakwas ruszy) dodajesz 1/2 kg maki i dwie szklanki wody
> mieszasz i zostawiasz. Po jakims czasie ciasto urosnie. Jak urosnie
dodajesz
> znowu 1/2 kg maki i wody tak aby ciasto bylo geste. Zostawiasz do
> wyrosniecia. Jak wyrosnie zamieszaj i przeluz do foremek. Wypelnij foremki
> do polowy bo ciasto znowu musi wyrosnac. Jak wyrosnie w foremkach to
> wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczesz ok 1h.
nie spotkałem się z takim przepisem... do tej pory nie wyobrażałem sobie
chleba bez zagniatania co najmniej kwadransowego... widać - wychodzi :-)
wojmat
|