Data: 2003-08-06 07:08:41
Temat: Re: Pieczenie chleba w automacie
Od: Tomek Głowacki <tomek@nospam_pseinfo.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
fotkom wrote:
> Witam
> Zakupilem automat do pieczenia chleba marki kenwood
> Stosuje sie do zalecen podanych w instrukcji ale chleb
> który mi wychodzi nie przypomina chleba z piekarni
>
> Wiec robie tak
> Wlewam wode
> 240 ml
> Wsypuje make tak zeby przykryla wode
> 340 ml
> wsypuje smietanke w proszku 15 ml
> wsypuje sol 1 lyzeczke
> cukier 2 lyzeczki
> maslo kawalek
> drozdze raz lyzeczke suchcych
> raz ok 3 gramy suchych
Eee.....suchych? A czy najpierw "rozruszałeś" te drożdże? W ciepłej
wodzie (lub mleku) z odrobiną cukru? Trzeba to zostawić na jakieś 20-30
minut.
Ja bym jednak zalecał dobre, sprawdzone, drożdże piekarskie, nie suche.
> Chleb nie wyrasta duzy ok 4 cm wysokości
> w srodku jest jakby zakalec czy cos podobnego
Heh, no to właśnie drożdże...
Zastanawia mnie jak zrobić w takiej maszynie chleb na zakwasie (a przede
wszystkim jak zrobić zakwas)
Pozdrawiam,
Tomek
|