Data: 2005-12-06 18:49:00
Temat: Re: Pieczenie w kuchence mikrofalowej
Od: "marta" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Magdalena" napisał
> Wlasnie zostalam szczesliwa posiadaczka mikrofali i po przeczytaniu
> dolaczonych ksiazeczek staram sie cos ugotowac ;-)
> W zwiazku z tym bardzo prosilabym
> posiadaczy mikrofalowek o kilka rad.
Hej.
Nie znam funkcji crisp ani opiekania na chrupko.
Wiem natomiast, że z samym tylko grilem i termoobiegiem możesz przyrządzić
świetne pieczone mięsa i ciasta.
Moja matka od kilku lat do tego typu potraw używa wyłącznie mikrofali,
piekarnika się po prostu pozbyła. W tej chwili już nie narzeka. Ale z
początku klęła w żywe kamienie. Bo albo się coś wysuszyło na wiór, albo nie
dogotowało, albo wyszedł zakalec od skórki do skórki, albo... Niestety
gotowania i pieczenia w mikrofali trzeba nauczyć się metodą prób i błędów.
Kup sobie dobrą książkę kucharską do mikrofalówek i ćwicz. Zwróć uwagę na
moc - zwykle na początku książki jest podana moc kuchni używanej przy
przygotowaniu danych przepisów (w watach, np.600W), sprawdź czy Twoja
kuchnia też ma taką, a jeśli jest mocniejsza (np. 1000W) wszystkie przepisy
musisz wówczas odpowiednio modyfikować. I jeszcze - jeśli jest napisane, że
po ugotowaniu potrawy zostawić ją na kilka minut, to zostaw - ma to na celu
dogotowanie jej. To samo z owijaniem końców nóżek kurzych w folię alu, z
odpowiednim układaniem kalafiora, itd. Poczytaj i zastosuj. I nie zrażaj się
jeśli Ci z początku wyjdzie jakieś niejadalne paskudztwo - ćwiczenie czyni
mistrzem ;)
Jeśli lubisz gołąbki, kuchenka znacznie ułatwi Ci życie - bardzo wygodnie
obgotowuje się kapustę.
Pozdrawiam,
Marta
|