Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!nntp.primenet.com!nntp.gblx.net!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel
.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieczone miesko - help!
References: <8ofpau$30a$1@news.ipartners.pl> <8oft28$m3d$1@flis.man.torun.pl>
<8ogb4f$k24$1@news.ipartners.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 52
Date: Tue, 29 Aug 2000 08:18:28 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.218.174
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 967562169 207.71.218.174 (Tue, 29 Aug 2000 08:16:09 PDT)
NNTP-Posting-Date: Tue, 29 Aug 2000 08:16:09 PDT
X-Received-Date: Tue, 29 Aug 2000 08:16:09 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33082
Ukryj nagłówki
Pieczony schab nadziewany rodzynkami
Schab bez kosci nasmarowac duza iloscia majeranku, pieprzu i troche
soli, zrobic dziure wzdluz srodka miesa trzonkiem od drewnianej lyzki,
nadziac te podluzna dziure rodzynkami. Zbrazowic mieso naokolo na
goracej patelni z maslem. Wlozyc mieso do brytfanki, zalac patelnie
rosolem lub woda, zeskrobac i przelac do brytfanki. Naookolo miesa
ulozyc kawalki kwasnych jablek, przykryc, piec w srednim piecu, zaleznie
od wielkosci schabu, 2-2+1/2 godziny. Mieso przewrocic ze dwa razy. Na
koniec przeciac do polowy w najgrubszym miejscu, zeby sie upewnic, ze
nie ma nic rozowego, ze jest bialy az do srodka. Zrobic sos z tego, co w
brytfance, podac z ziemniakami puree ubitymi z pieczonym czosnkiem (Cala
glowke z odcietym wierzchem, tak, zeby widac czubki zabkow, zawinac w
folie i piec godzine - po wystygnieciu latwo wycisnac upieczony czosnek
przez scisniecie glowkic - jest maziowaty i latwo sie laczy z
ziemniakami). Podac z tym czerwona kapuste z migdalami.
Magdalena Bassett
Ana wrote:
>
> No tak, ale ja chciałam jakies "prawdziwe" miesko, nie kurczaka ...
> Nie wiedzieć czemu, mój małżonek nie uważa kurczęcia za prawdziwe mięsko i
> chciałam się dostosować (jak zwykle) ...
> Naprawdę nie ma niezawodnego przepisu na pieczone mięsko? :-((((
>
> --
> Ania K.
> Użytkownik Jader <j...@p...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:8oft28$m3d$...@f...man.torun.pl...
> > Użytkownik Ana <a...@e...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> > napisał:8ofpau$30a$...@n...ipartners.pl...
> > > Drodzy Grupowicze,
> > > zaprosiłam gości na piątek i chciałabym się oczywiście odpowiednio
> > wykazać,
> > > a niezbyt urobić.
> > > Planuję ze dwie sałatki i do tego chciałabym jakieś mięsko upiec, żeby
> > było
> > > pyszne, aromatyczne i soczyste.
> > > Kto mi podpowie - nie mam dużego doświadczenia w pieczeniu mięs - co się
> > na
> > > pewno uda i jakim sposobem?
> > > Pomocy !
> >
> > Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze miesko moze sie nie udac, bo duzo zalezy
> > tez od miesa. Zaproszeni goscie to nie jest dobry czas na eksperymenty.
> > Upiecz zamiast tego np. kurczaka w piwie i mandarynkach (albo
> pomaranczach -
> > tez dobrze wychodzi). Byl przepis na liscie jakis czas temu. Smakuje
> > oryginalnie, a spieprzyc (pardon) sie chyba nie da.
> >
> > Jader
> >
> >
|