Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
s.onet.pl!not-for-mail
From: "yewka" <y...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Piekarnik
Date: Mon, 15 Dec 2003 15:44:20 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 24
Sender: y...@o...pl@62.233.176.62
Message-ID: <brkhbp$9h4$1@news.onet.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.176.62
X-Trace: news.onet.pl 1071499449 9764 62.233.176.62 (15 Dec 2003 14:44:09 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Dec 2003 14:44:09 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:183290
Ukryj nagłówki
> (w starej był gazowy). Jak piec? Czy do pieczenia ciasta np. sernik mam
włączyć
> dolną i górną grzałkę? a termoobieg też?. Nigdy nie piekłam w takiej
kuchence.
> Nie chcę zepsuć placów na święta, ani nie chcę eksperymentować.
> Będę bardzo wdzieczna za informację.
> Pozdrawiam
> MW
>
ja też mam od 2 tygodni kuchnię z elektrycznym piekarnikiem. Metodą prób i
błędów: ciasta piekę tylko z termoobiegiem, bez żadnych dodatkowych grzałek,
temperaturę ustawiam wtedy pomiędzy 150 a 200 (175 C?). Pieką się bardzo
równo i nie przypalają. Piekłam chleb (wyszedł pycha) też w termoobiegu.
Zasada jest taka, że w termoobiegu nastawiasz niższą temperaturę niż w
gazówce, pieczesz też krócej. Doczytałaś się w instrukcji, że nie używać
srebrnych blaszek do pieczenia tylko czarne ewentualnie szklane formy?
Kurczaka na rożnie piekłam a termoobiegiem i opiekaczem - pod koniec z
uchylonymi drzwiami piekarnika, dla zapieczenia skórki.
--
pozdrawiam - yewka, która namiętnie testuje nowy piekarnik :-)
wroclaw
|