Data: 2003-12-15 14:44:20
Temat: Re: Piekarnik
Od: "yewka" <y...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> (w starej był gazowy). Jak piec? Czy do pieczenia ciasta np. sernik mam
włączyć
> dolną i górną grzałkę? a termoobieg też?. Nigdy nie piekłam w takiej
kuchence.
> Nie chcę zepsuć placów na święta, ani nie chcę eksperymentować.
> Będę bardzo wdzieczna za informację.
> Pozdrawiam
> MW
>
ja też mam od 2 tygodni kuchnię z elektrycznym piekarnikiem. Metodą prób i
błędów: ciasta piekę tylko z termoobiegiem, bez żadnych dodatkowych grzałek,
temperaturę ustawiam wtedy pomiędzy 150 a 200 (175 C?). Pieką się bardzo
równo i nie przypalają. Piekłam chleb (wyszedł pycha) też w termoobiegu.
Zasada jest taka, że w termoobiegu nastawiasz niższą temperaturę niż w
gazówce, pieczesz też krócej. Doczytałaś się w instrukcji, że nie używać
srebrnych blaszek do pieczenia tylko czarne ewentualnie szklane formy?
Kurczaka na rożnie piekłam a termoobiegiem i opiekaczem - pod koniec z
uchylonymi drzwiami piekarnika, dla zapieczenia skórki.
--
pozdrawiam - yewka, która namiętnie testuje nowy piekarnik :-)
wroclaw
|