Data: 2004-12-10 20:15:41
Temat: Re: Piernik - pytam
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> 1. W jakich (rozmiarowo, tak mniej więcej) foremkach i ilu pieczesz ten
> piernik?
Zazwyczaj piekę z 1,5 porcji i wlewam do formy prostokątnej 25 cm x 35 cm.
Piernik wyrasta dość konkretnie, więc czasami resztę ciasta wlewam do małej
keksówki. Generalnie wolę zawsze zostawić kilka cm od góry, żeby się nic nie
wylało.
> 2. Czas pieczenia - 35 minut - to od momentu nagrzania się piekarnika do
> wymaganych 180 stopni, tak?
Od wstawienia do piekarnika, ale ja zawsze robię próbę patyczka nie patrząc
za bardzo na czas. Tym bardziej, że piekę zawsze z półtorej porcji, więc
musi siedzieć w piecu nieco dłużej.
Pozdrawiam serdecznie.
Barbara.
|