Data: 2004-12-10 21:00:12
Temat: Re: Piernik - pytam
Od: "Gerbil" <m...@N...op.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "batory" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cpclcq$7l8$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Kucharka, jak sądzę ze mnie niezła, niestety do ciast jakoś nie mam reki.
> Nie powiem, żebym nie próbowała, ale po wielu niepowodzeniach zraziłam
się.
> Ale teraz, ponieważ na święta będzie u nas gościł mój zupełnie nowiutki
zięć
> to chciałabym zrobić piernik (na drożdżowe się jednak nie porwę). No i
> odnalazłam kajecik z przepisami mojej Mamy, niestety ząb czasu nadgryzł go
> akurat na pierniku. Ocalało tyle, że ma być 1/4 kg mąki pszennej i 1/4
> żytniej, szklanka cukru, szklanka miodu, 4 jaja, kostka masła, 1/2
szklanki
> mleka i chyba soda, bo ostało się ...czyszczanej. Ile tej sody? I chyba
> jakaś przyprawa do piernika, a jeśli nie to jaka kompozycja przypraw? I
czy
> ta żytnia maka to może być razowa, bo tylko taka jest w sklepie?
> Dziękuję, pozdrawiam - Agnieszka
>
>
Witaj, ja do podobnego przepisu stosuje 1,5 łyżeczki sody (raczej czubatej),
na oko brakuje mi przyprawy piernikowej i kakao (5 łyżek z czubkiem tego z
wiatrakami).
Przyprawa składa się: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz
czarny, kardamon. Ja dodaję jeszcze troszkę soku z pomarańczy (ok. 3 łyżek)
i kilka ślwek wędzonych jako bakalie.
Mąkę można w całości zastąpić pszenną.
pozdrawiam
piernikowo zakręcona Gerbil :P
|