Data: 2016-12-15 13:57:44
Temat: Re: Piernik świąteczny dojrzewający
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
FEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 23.11.2016 o 13:45, Jarosław Sokołowski pisze:
>>
>> Albo w ogóle bez nich. I tak na przykład piwo dobrze robi naleśnikom.
>
> Naleśników z piwem nie robiłam, ale podobne do naleśnikowego ciasto na
> piwie do smażenia w głębokim tłuszczu (konkretnie w fondue) - tak. I
> rzeczywiście wychodziło wyśmienite.
> A że mam akurat w okolicy kilka sklepów dobrze zaopatrzonych w różnego
> rodzaju piwa, to na pewno porter dostanę, a w najgorszym razie jakieś
> inne ciemne.
> Ewa
>
Porter do piernika i innych ciast za gorzki jest - lepiej użyć ciemnego
piwa słodowego. Co też zrobiłam wczoraj, piekąc mój piernik świąteczny
krótkodojrzewający a la keks, ciężki, lepki i wilgotny od miodu i bakalii
oraz powideł wmieszanych w ciasto. Gdy się smaki i aromaty przegryzą przez
dwa tygodnie, nie ma lepszego ciasta na Boże Narodzenie.
--
XL
|