Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: GreGo <N...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Piernikowy zakalec
Date: Tue, 15 Nov 2005 14:51:46 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <dlcp71$f9m$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <dkt562$fac$1@nemesis.news.tpi.pl> <dkurou$me8$1@nemesis.news.tpi.pl>
<dkvlgm$ku2$1@h1.uw.edu.pl> <dla873$omd$3@inews.gazeta.pl>
Reply-To: NOSPAM_grego69@USUN_TO_TEZ_op.pl
NNTP-Posting-Host: 195.116.245.2
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1132062753 15670 195.116.245.2 (15 Nov 2005 13:52:33
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 15 Nov 2005 13:52:33 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <dla873$omd$3@inews.gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:252857
Ukryj nagłówki
Użytkownik Aneczka napisał:
> oshin dorota bugla napisał(a):
>
>> Ja tam moje pierniki piekę w temp. 180 gazowej i 200 elektrycznej, na
>> oko 70 minut.
>
>
> Wszystko zależy od ciasta i piekarnika. Jak robię z jednego przepisu -
> siedzi w 180 (elektryczny piekarnik) ok. 60 min + dochodzi w cieple
> (lekko uchylony piekarnik) ok 10 min. Z drugiego - 195-200 st i poniżej
> pełnych 70 minut nie ma go co wyciągać...
>
Witam ponownie,
W sobotę piekliśmy drugi raz. Tym razem trochę za długo bo spód
przyłapalo i się lekko przypalił a i góra też za bardzo zbrązowiała. Ale
za to nie było zakalca! :-)
W zasadzie to wyszedłby super, ale po 50 minutach stwierdziliśmy, że
lepiej niech te 10 minut dłużej się dopiecze niż znowu miałby wyjść
zakalec. No i okazało się o 10 minut za długo. Cóż, do trzech razy sztuka...
A jeszcze odnośnie czasu. Czy podawany przez Was czas liczy się:
a). od momentu włożenia ciasta do nagrzanego piekanika czy
b). od momentu włożenia ciasta do zimnego piekarnika czy
c). wkłada się do zimnego piekarnika, a czas liczy od momemntu uzyskania
właściwej temperatury przez piekarnik?
My użyliśmy 3 metody liczenia (czas 50+10 minut temperatura 190 stopni).
Pozdrawiam,
Grzegorz
--
=================================
Kupię stare komputery 8-bitowe
gg: 203948, skype: grego69
http://www.8-bit.interbit.com.pl
=================================
|