Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!news.nask.pl!ne
ws.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.d
e!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl
!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: Prawusek <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieróg - jakie macie fajne pomysły? (warzywa, mięso, ser?)
Date: Sat, 05 Dec 2009 17:28:02 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 45
Message-ID: <hfe2bi$qch$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <hej6oq$akn$1@inews.gazeta.pl> <hej7c7$ds8$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abcm241.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1260031154 27025 83.6.228.241 (5 Dec 2009 16:39:14
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 5 Dec 2009 16:39:14 +0000 (UTC)
User-Agent: KNode/0.10.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325636
Ukryj nagłówki
Bbjk wrote:
> GK pisze:
>> Tak sobie pomyślałem, że fajnie byłoby zjeść pieroga takiego zapiekanego
>> z ciekawym nadzieniem. Co możecie polecić i podrzucić jakiś ciekawy
>> przepis.
>
> Proponuje kibiny karaimskie, bardzo dobre. Najlepsze są z baraniną, ale
> można i z wołowiną, byle nie z wieprzowiną. Podaję przepis Kuronia
> (sprawdzony, w smaku są podobne do oryginalnych z Troków na Litwie):
>
> Składniki:
> Ciasto:
> * 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
> * 2 jajka
> * 125 ml śmietany 22%
> * 20 g drożdży
> * 100 g masła
> * sól, cukier
> Farsz:
> * 400 g baraniny bez kości
> * 2 cebule
> * 1 jajko
> * 30 g tartej bułki
> * 50 g masła
> * sól, pieprz
> Sposób przyrządzania:
> Drożdże rozcieramy z niewielką ilością cukru i śmietaną. Mąkę
> przesiewamy z solą i siekamy z masłem, dodajemy drożdże ze śmietaną,
> surowe jajko i zagniatamy ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce na pół
> godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz, np. z baraniny. Mięso dobrze
> czyścimy i kroimy w plastry lub mielimy. Cebulę obieramy, drobno kroimy
> i przesmażamy na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy zmielone mięso i
> smażymy razem przez 8-10 minut. Doprawiamy i mieszamy z jajkiem i tartą
> bułką. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką. Wykrawamy z niego
> krążki, na każdy kładziemy łyżką farsz. Zlepiamy pierożki, układamy
> bezpośrednio na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie
> wkładamy do nagrzanego do 180?C piekarnika i pieczemy około pół godziny.
>
> Podobne, lecz większe i smażone w tluszczu jadłam u Tatarów na Krymie,
> ostro doprawione. Też dobre.
Ależ z wieprzowinka też smaczne i można!!!
--
New
|