Data: 2009-12-05 16:28:02
Temat: Re: Pieróg - jakie macie fajne pomysły? (warzywa, mięso, ser?)
Od: Prawusek <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bbjk wrote:
> GK pisze:
>> Tak sobie pomyślałem, że fajnie byłoby zjeść pieroga takiego zapiekanego
>> z ciekawym nadzieniem. Co możecie polecić i podrzucić jakiś ciekawy
>> przepis.
>
> Proponuje kibiny karaimskie, bardzo dobre. Najlepsze są z baraniną, ale
> można i z wołowiną, byle nie z wieprzowiną. Podaję przepis Kuronia
> (sprawdzony, w smaku są podobne do oryginalnych z Troków na Litwie):
>
> Składniki:
> Ciasto:
> * 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
> * 2 jajka
> * 125 ml śmietany 22%
> * 20 g drożdży
> * 100 g masła
> * sól, cukier
> Farsz:
> * 400 g baraniny bez kości
> * 2 cebule
> * 1 jajko
> * 30 g tartej bułki
> * 50 g masła
> * sól, pieprz
> Sposób przyrządzania:
> Drożdże rozcieramy z niewielką ilością cukru i śmietaną. Mąkę
> przesiewamy z solą i siekamy z masłem, dodajemy drożdże ze śmietaną,
> surowe jajko i zagniatamy ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce na pół
> godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz, np. z baraniny. Mięso dobrze
> czyścimy i kroimy w plastry lub mielimy. Cebulę obieramy, drobno kroimy
> i przesmażamy na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy zmielone mięso i
> smażymy razem przez 8-10 minut. Doprawiamy i mieszamy z jajkiem i tartą
> bułką. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką. Wykrawamy z niego
> krążki, na każdy kładziemy łyżką farsz. Zlepiamy pierożki, układamy
> bezpośrednio na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie
> wkładamy do nagrzanego do 180?C piekarnika i pieczemy około pół godziny.
>
> Podobne, lecz większe i smażone w tluszczu jadłam u Tatarów na Krymie,
> ostro doprawione. Też dobre.
Ależ z wieprzowinka też smaczne i można!!!
--
New
|