Data: 2009-12-30 20:32:47
Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybami
Od: "Dariusz K. Ładziak" <l...@w...pdi.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik XL napisał:
> Dnia Mon, 21 Dec 2009 21:33:28 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>
>> Nie widzę w twoim opisie również
>> przesmażania kapusty - prosto z garnka jest za wodnista, po dodatkowym
>> pokrojeniu należy ją na patelni przesuszyć, farsz staje się bardziej
>> zwarty i wyraźniejszy w smaku.
>
> Dokładnie.
> Można to sprawić i tak, że przesmaża się gotowy farsz z gotowaną i tylko
> odciśniętą kapustą, doprawiając go właśnie w czasie ogrzewania - wtedy ma
> się pewność, jak będzie smakował w gorących pierogach. Smak i aromat
> przypraw w zimnym farszu jest mniej wyczuwalny, niż w gorącym, dlatego
> przyprawiam farsz podczas przesmażania go. Potem oczywiście studzę i
> nadziewam pierogi.
Ale opisane przeze mnie pierogi najlepsze są właśnie na zimno - a już
całkiem najlepsze pierwszego dnia świąt na śniadanie!
--
Darek
|