Data: 2000-06-27 08:09:53
Temat: Re: Pinia i Pesto
Od: Gamon' <r...@r...prv.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aleksandra Stachurska wrote:
> Podawac z dobrym chlebkiem i serkami.
Proponuje tez z makaronem (nitkami). Robi sie tak:
1. gotujesz makaron (ja lubie na pol twardo, ale wg gustu)
2. w oddzielnym garnku roztapiasz maslo (proporcje dobierz wg smaku - ja lubie
duzo masleka, ale zawsze jak bedzie za malo, mzoesz jeszcze dolozyc na koniec)
3. do roztopionego masleka dorzucasz ugotowany makaron (i odsaczony z wody) -
dobrze, zeby byl goracy, inaczej z maselkiem traci to smak, mozna jeszcze
treoche razem to wszystko podgrzac
4. jesli makaron z maslem byl jeszcze podgrzewany, to zdejmujesz z ognia i
dodajesz pesto (nie za duzo, bo bedzie bue!), mieszasz
5. po rozlozeniu na talerze posypujesz startym parmezan - wszytko razem jest
pycha
Zycze smacznego.
PS. We wloszech zdazylo mi sie tez jesc pesto z ryzem i maslem (dokladnie tak
samo przyrzadzone, jak to z makaronem - czasami nawet byl dodawany zielony
groszek), ale nie jest az tak dobre.
|