Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Piwo z zółtkiem??
Date: Tue, 23 Jan 2001 00:32:36 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 22
Message-ID: <3...@n...tpi.pl>
References: <94fjko$79l$1@news.internetia.pl> <94gre6$pu5$1@news.tpi.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pi29.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 980209290 21487 213.76.104.29 (23 Jan 2001 00:21:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Jan 2001 00:21:30 GMT
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41753
Ukryj nagłówki
On Mon, 22 Jan 2001 09:38:39 +0100, "batory"
<A...@p...pl> wrote:
>O miodzie nie słyszałam, ale znam przepis na polewkę piwną. Piwo grzejemy z
>goździkami i cynamonem. Cynamon oczywiście w kawałkach, a nie mielony, żeby
>go można było wyjąć. Z żółtek i cukru robimy kogla-mogla. Gdy piwo jest już
>dobrze ciepłe (ale nie zagotowane!) to zdejmujemy je z ognia, do kogla-mogla
>dolewamy trochę gorącego piwa, rozrabiamy i wlewamy mieszając do całości.
>Celowow ne podaje proporcji, bo są dość dowolne. Pozdrawiam - Agnieszka.
Dwie uwagi. Po pierwsze kogla lepiej rozprowadzic piwem zimnym
(zostawic troche w butelce). Po drugie - nie grzac za bardzo piwa
przed dodaniem jaja, powinno sie odgazowac ale nie byc cieplejsze niz
powiedzmy 45-50 stopni Celsjusza (ma sie dac przelknac bez dmuchania
na lyzke i NIE PARZYC!). Inaczej ryzykujemy ze zamiast piwa grzanego z
jajem wyprodukujemy polewke piwna z kluseczkami lanymi...
A jak komus za chlodne to mozna podgrzac jeszcze troche po dodaniu
jaja.
--
Darek
|