Data: 2001-01-23 00:32:36
Temat: Re: Piwo z zółtkiem??
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 22 Jan 2001 09:38:39 +0100, "batory"
<A...@p...pl> wrote:
>O miodzie nie słyszałam, ale znam przepis na polewkę piwną. Piwo grzejemy z
>goździkami i cynamonem. Cynamon oczywiście w kawałkach, a nie mielony, żeby
>go można było wyjąć. Z żółtek i cukru robimy kogla-mogla. Gdy piwo jest już
>dobrze ciepłe (ale nie zagotowane!) to zdejmujemy je z ognia, do kogla-mogla
>dolewamy trochę gorącego piwa, rozrabiamy i wlewamy mieszając do całości.
>Celowow ne podaje proporcji, bo są dość dowolne. Pozdrawiam - Agnieszka.
Dwie uwagi. Po pierwsze kogla lepiej rozprowadzic piwem zimnym
(zostawic troche w butelce). Po drugie - nie grzac za bardzo piwa
przed dodaniem jaja, powinno sie odgazowac ale nie byc cieplejsze niz
powiedzmy 45-50 stopni Celsjusza (ma sie dac przelknac bez dmuchania
na lyzke i NIE PARZYC!). Inaczej ryzykujemy ze zamiast piwa grzanego z
jajem wyprodukujemy polewke piwna z kluseczkami lanymi...
A jak komus za chlodne to mozna podgrzac jeszcze troche po dodaniu
jaja.
--
Darek
|