Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pizza Re: Pizza

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pizza

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <i...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pizza
Date: 23 Apr 2002 13:38:57 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 124
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <aa3bdm$hvf$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1019561937 25541 192.168.240.245 (23 Apr 2002 11:38:57 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Apr 2002 11:38:57 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.161.97.55, 213.180.130.14
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows NT 4.0; FIL Release 2;
T312461)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:105258
Ukryj nagłówki

>
>
> > Nie Grzesiu, Twoja mama miala racje :) Mozesz jej smialo
> ufac dalej.
> > Jezeli ktos grzecznie zapyta, nalezy mu grzecznie
> odpowiedziec.
> > I nie jestes nudny! :)
>
> > Pozdrawiam
> > Lilla
>
> Oj, to dobrze, bo już zaczynalem sie zastanawiac, czy
> sie sie zastanawiac, czy moze jednak warto pomyslec
> nad naukami mojej mamy.
> Poza tym moja mama nauczyla mnie robic najlepsze
> ciasto na pizze na swiecie [calej reszty nauczylem sie
> sam - bo moja mama raczejw kuchni nie szalala
> zbytnio...]. Jaka karma, taki los...
>
> A oto, by nie byc goloslownycm, najlepszy przepis na
> ciasto na pizze na swicie:
>
> Ciasto na pizzę
>  
>
> Takie właśnie, jakie być powinno - połączenie
> chrupkości z miękkością - tam, gdzie należy.
>
> Czas przygotowania:30 minut
> poziom skomplikowania: bardzo łatwe
> liczba porcji: 4-6 danie
> taniosc/drogosc: tanie niesłychanie
>
> skladniki
> pol kilograma maki przedniej jakosci

I tu sie zlapiemy w swoje wlasne sieci - nalezy ludzikom powiedziec co to jest
ta przedniej jakosci maka.
Ja bym uzyla mako chlebowej pszennej.
A ty?
Jesli ktos pyta sie o pieczenie pizzy, to najczesciej nie zna sie na niuansach
piekarnictwa, nie mowiac juz o tym, ze wziasc moze make kukurydziana badz nie
daj Bog - ziemniaczana :-)
> torebka drozdzy instant
> 3 "czubate" lyzki oliwy extra vergine
????
> znaczna lyzeczka soli
Czy to jakas nowa miarka ?
> ciepla woda - okolo szklanki
>
>
> Ciasto na pizze po upieczeniu powinno laczyc kruchosc
> spodniej warstwy z delikatna puchatoscia warstwy tuz
> spod nadzienia.
>
> Ciasto zaczynam od wyrobienia maki z sola, drozdzami i
> woda - wody dodaje tyle, by otrzymac ciasto o sredniej
> twardosci - tak by plastycznie ukladalo sie pod
> rekoma.
A moze podac temperature wody?
Kiedy ciasto dobrze wyrobione, gladkie
czy juz odstaje od rak, a jesli nie to co?
dodaje
> do niego oliwe i znowu wyrabiam, az ciasto wchlonie
> calą oliwe i bedzie blyszczace i doskonale nie laczace
> się ze stolnica. Teraz ciasto laduje w misce, miska
> jest nakryta sciereczką i odstawiona - miska w cieple
> miejsce.
Jak cieple?
>
> W tym czasie jest czas by przygotowac sos i nadzienie.
> O czym w poniżej w szczegółowych przepisach.
>
> Kiedy ciasto podrosnie - zwiększy swoją objętość około
> poltora raza, wyjmuje je z miski, oproszam mąką i
> formuje albo placek, albo pierpg, innymi slowy
> calzone. Tutaj stosuję pewien patent, ktory wydobyłem
> kiedys podczas całodobowego przesluchania pewnego
> Włocha, podczas nocnej sesji nad Balatonem - na
> wysmarowanej blacha oliwie ukladam ciasto, zawijam
> troche brzegi, by nadzienie nie uciekało i smaruje je
> bardzo obficie oliwa. Dzieki temu nadzienie, które
> znajdzie sie na ciescie nie rozmiekczy jego za bardzo
> i po upieczeniu ciasto bedzie odpowiedniej suchosci, a
> nadzienie odpowiedniej wilgotnosci.
>
> Wysmarowane ciasto oliwa smaruje jeszcze w przypadku
> niektorych nadzien sosem pomidorowym. Dopiero na sos
> pomidorowy ukladam nadzienie i... nie, nie posypuje
> zadnym serem. Na ser dopiero nadejdzie czas.
>
> Jesli to zwykła pizza a nie calzone, wkladam ją do
> pieca na kilkanascie minut do pieca. To, ze pizza jest
> juz prawie gotowa poznaje po brzegach, ktore lekko
> przyrumienione.
A jaka temperatura pieca?
Teraz wyjmuje na chwile pizze z pieca
> i ukladam na niej dosyc grube plastry mozarelli. Pizzę
> z mozarella wkładam jeszcze do pieca na około 3 minut
> - tak by ser się rozpuscił i doslownie leciusienko
> zazolcil - ulozenia mozarelli przed upieczeniem sie
> pizzy spowodowaloby, iz ser w zasadzie by sie spalił i
> pozostala by z niego tylko cienka, chrupka skorka -
> taki tez jest dobry - ale mysle, ze ciagnacy sie ser
> na pizzy jest znacznie lepszy.
>
> A jak myslicie, jakiej narodowosci jest moja mama?

Amerykanka?

Ja na prawde sie nie czepiam, ale robienie ciasta drozdzowego ma wiele
momentow, gdzie kosystencja owego mozesie zmienic , i co wtedy jak sie nie poda
wariantow, klapa, a delikwent nie moze pisac na klawiaturze z popackanymi
palcami.
Moim zdaniem ciasto drozdzowe jest trudne do zrobienia, i jesli ktos chce sie
go nauczyc robic dobrze, to musi to robic pod nadzorem doswiadczonego
kucharza/kucharki.

Pozdrawiam

iza

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.04 Yoa
23.04 MeduzaNieDuza
23.04 MeduzaNieDuza
23.04 bartq
23.04 Krysia Thompson
23.04 Konrad Brywczyński
23.04 Lilla
23.04 grzesio Ostrowski
23.04 Tib
23.04 kamil
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem